Svijet

Dvije evropske zemlje neočekivano dogovorile promjenu granica! Važna promjena na mapi, razlog nikako nije dobar

Autor Uroš Matejić

Švajcarska i Italija su u petak saopštile da su redefinisane granice sastavljene u skladu sa ekonomskim interesima obje strane.

Izvor: KONRAD K. / Sipa Press / Profimedia

Švajcarska i Italija su redefinisale dio svoje granice u Alpima zbog topljenja glečera, uzrokovanog klimatskim promjenama. Dio pogođene oblasti biće ispod Materhorna, jedne od najviših planina u Evropi, i u blizini brojnih popularnih skijališta.  Veliki djelovi švajcarsko-italijanske granice određeni su grebenima glečera ili oblastima stalnog snijega, ali topljenje glečera je dovelo do pomjeranja ovih prirodnih granica, što je dovelo do toga da obje zemlje žele da isprave granicu. 

Švajcarska je u petak zvanično odobrila sporazum o promjeni, ali Italija to tek treba da učini. Ovo je uslijedilo nakon nacrta sporazuma zajedničke švajcarsko-italijanske komisije u maju 2023. Statistike objavljene prošlog septembra pokazale su da su švajcarski glečeri izgubili 4% svoje zapremine u 2023. godini, što je drugi najveći gubitak ikada nakon rekordnog topljenja 2022. od 6%.

Svake godine švajcarska mreža za praćenje glečera (Glamos) izdaje godišnji izvještaj koji je rekordne gubitke pripisao uzastopnim veoma toplim ljetima i veoma malim sniježnim padavinama 2022. godine. Istraživači kažu da ako se ovi vremenski obrasci nastave, otapanje će se samo ubrzati.

Švajcarska je u petak saopštila da su redefinisane granice sastavljene u skladu sa ekonomskim interesima obje strane. Smatra se da će pojašnjenje granica pomoći obema zemljama da odrede ko je odgovoran za održavanje određenih prirodnih područja.

Švajcarsko-italijanske granice će biti promijenjene u regionu Plato Rosa, utočištu Karel i Goba di Rolin - svi su u blizini Materhorna i popularnih skijališta uključujući Cermat. Tačne promjene granica biće sprovedene, a sporazum će biti objavljen kada ga obje zemlje potpišu. Švajcarska kaže da je u Italiji u toku proces odobravanja potpisivanja sporazuma.

Prošle godine, Glamos je upozorio da se neki švajcarski glečeri smanjuju tako brzo da je malo vjerovatno da se mogu spasiti, čak i ako se globalne temperature drže u okviru ciljanog porasta Pariskog sporazuma o klimi od 1,5 stepeni Celzijusa. Stručnjaci kažu da bi bez smanjenja gasova staklene bašte povezanog sa globalnim upozorenjem, veći glečeri poput Aleča - koji nije na granici - mogli nestati u roku od jedne generacije.

Brojna otkrića su napravljena na švajcarskim glečerima poslednjih godina zbog njihovog topljenja i brzog skupljanja. Prošlog jula potvrđeno je da su ljudski ostaci pronađeni blizu Materhorna, ostatci njemačkog penjača nestalog od 1986. godine.