Svijet

Haotične scene na ulicama Bejruta nakon napada! Izrael prvi put od 2006. izveo udar na centar grada (Video)

Autor Uroš Matejić

Do sada su izraelski vazdušni napadi na Bejrut bili fokusirani na južni dio grada, gusto naseljena i pretežno šiitska naselja u kojima Hezbolah ima uporište.

Izvor: twitter/printscreen/Sulaiman Ahmed

Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP) u Libanu saopštio je da su tri njegova člana poginula u vazdušnom napadu na Bejrut u ranim jutarnjim satima. Napad u blizini mosta Kola, prvi je put da je u sadašnjem ratu pogođena lokacija unutar granica glavnog grada LIbana. To je ujedno i prvi napad na centar Bejruta od rata 2006. godine.

Naoružana grupa je saopštila da su ubijeni Mohamed Abed Al-Al, član njenog političkog biroa i šef vojno-bezbjednosnog odjeljenja, Imad Odeh, član njenog vojnog odjeljenja i vojne komande u Libanu, i Abdul Rahman Abed Al-Al. PFLP se obavezao da će "nastaviti putem borbe i otpora sve dok okupacija ne bude zbrisana bez obzira koliko dugo to traje i bez obzira na velike gubitke”.

Video snimak koji je geolocirao CNN prikazuje haotične scene na ulicama Bejruta nakon napada. CNN je zatražio komentar od Izraelskih odbrambenih snaga (IDF). Do sada su izraelski vazdušni napadi na Bejrut bili fokusirani na južni dio grada, gusto naseljena i pretežno šiitska naselja u kojima Hezbolah ima uporište.

Na fotografijama objavljenim sa lica mesta vidljiva je šteta na stambenoj zgradi i hitna pomoć okupljena na mjestu udara. Palestinska militantna grupa saopštila je da su trojica njenih vođa ubijena u navodnom izraelskom napadu na Bejrut, što je, kako se vjeruje, prvi napad unutar gradskih granica.

Rano jutros je pogođen stambeni kvart, prenosi Asošiejted pres. Izraelska vojska nije komentarisala niti potvrdila da stoji iza napada. Nastavak izraelskih vazdušnih napada možda je već protjerao čak milion ljudi iz svojih domova širom Libana, rekao je premijer te zemlje. "To je najveće raseljavanje koje je moglo da se desi", rekao je Nadžib Mikati.