Svijet

General iranske Revolucionarne garde poginuo u napadu kada je ubijen vođa Hezbolaha

Autor Grgurević Vasilisa Izvor MINA

Istaknuti general iranske paravojne Revolucionarne garde Abasa Nilforušana (58) poginuo je u Bejrutu u izraelskom napadu iz vazduha u kojem je ubijen vođa Hezbolaha Hasan Nasralah, javili su danas iranski mediji.

Izvor: Issam Rimawi / AFP / Profimedia

Ubistvo Nilforušana je najnoviji gubitak za Iran dok gotovo jednogodišnji rat Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze prijeti da preraste u veliki regionalni sukob, prenosi AP.

Pogibija visokog iranskog generala jača pritisak na Iran da odgovori, iako je posljednjih mjeseci dao naznake da hoće da pregovara sa Zapadom jer sankcije guše njegovu privredu.

Zamjenik iranskog ministra pravosuđa Ahmad Reza Pur Kagan je potvrdio da je Nilforušan poginuo dok je bio „gost libanskog naroda“.

Prema izvještajima Kagan je upozorio da po međunarodnom pravu Iran ima pravo da uzvrati.

Američko ministarstvo finansija identifikovalo je Nilforušana kao zamjenika komandanta za operacije Iranske garde.

To ministarstvo ga je 2022. godine sankcionisalo uz navode da je direktno vodio organizaciju zaduženu za gušenje višemjesečnih protesta u Iranu zbog smrti djevojke Mahse Amini u pritvoru poslije hapšenja jer navodno nije nosila maramu (hidžab) na način na koji je policija za moral smatrala da treba.

Nilforušan je takođe služio u Siriji, i podržavao predsjednika Bašara al Asada u dugogodišnjem ratu koji je nastao zbog gušenja „Arapskog proljeća“ 2011. godine. Kao mnoge njegove kolege, on je vojnu karijeru počeo u iračko-iranskom ratu 1980-ih.

Iranska državna televizija ga je 2020. nazvala „drugom“ generala Kasema Solejmanija, šefa snaga Al Kods koji je ubijen u američkom napadu dronom u Bagdadu te godine.