Svijet

ALFA I OMEGA "PARTIJE BOGA" I JEDNA OD KLJUČNIH FIGURA NA BLISKOM ISTOKU: Ko je bio Hasan Nasralah

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Izraelska vojska potvrdila je da je u jučerašnjim raketnim napadima na bejrutsku četvrt Dahije, ubijen Hasan Nasralah, politički i duhovni lider šiitskog pokreta Hezbolah u Libanu.

Izvor: Profimedia

Šeik Hasan Nasralah je bio šiitski klerik i lider Hezbolaha u Libanu od februara 1992. godine.

Ova grupa trenutno se smatra jednom od najvažnijih političkih stranaka u Libanu, koja ima vlastite oružane snage pored postojeće Libanske nacionalne armije.

Nasralah, popularan i u Libanu i u drugim arapskim zemljama, smatran je glavnim licem Hezbolaha i odigrao je ključnu ulogu u istorijskom preokretu ove grupe kad je ušla u političku arenu i stekla vlast u strukturi libanske vlade.

On je imao poseban odnos i sa Islamskom Republikom Iran i sa njenim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem.

Uprkos tome što su SAD uvrstile Hezbolah na listu terorističkih organizacija, ni lideri Irana ni Nasrala nikad nisu krili međusobne bliske odnose.

Hasan Nasralah imao je brojne strastvene pristalice baš kao i ljute neprijatelje. Iz tog razloga, nije se pojavljivao u javnosti godinama, iz straha da će Izrael izvršiti atentat na njega. Ali to što se krije nije lišilo pristalice njegovih govora skoro svake nedelje.

Ti govori su za Nasralaha važno sredstvo demonstracije moći i, na taj način, on komentariše razne teme u Libanu i svijetu, i pokušava da izvrši pritisak na rivale.

Rođen je 31. avgusta 1960. u sjevernom predgrađu Burdž Hamuda u Bejrutu. Sin siromašnog bakalara, imao je osmoro braće i sestara. Od februara 1992. Nasralah je vodio Hezbolah kao generalni sekretar grupe, treći u njenoj istoriji. Nasledio je Abasa al-Musavija, kojeg je ubio Izrael.

U intervjuu iz 2014. negirao je da živi u bunkeru, ali je priznao da je "redovno menjao mjesta za spavanje".

"Smisao bezbjednosnih mjera je da se kretanje drži u tajnosti, ali to me ne sprečava da se krećem okolo i vidim šta se dešava", rekao je Nasralah za Al-Akhbar, libanski list koji simpatiše Hezbolah.

Većina njegovih govora u protekle dvije decenije snimana je i emitovana sa tajne lokacije.

Smatra se za "nadarenog" javnog govornika. Oženjen je i ima četvoro preživele djece. Njegov najstariji sin, borac Hezbolaha, ubijen je u zasjedi od strane Izraela u septembru 1997. godine.

Hasan Nasralah je emigrirao u Nadžaf sa 16 godina.

Irak je tada bio nestabilna zemlja koja je prošla kroz dvije decenije stalnih revolucija, krvavih pučeva i političkih atentata. Tokom tog perioda, iako je Hasan Al Bakr bio zvanično na vlasti, Sadam Husein, tadašnji potpredsednika Iraka, stekao je značajan uticaj.

Samo posle dvije godine boravka Hasana Nasralaha u Nadžafu, lideri partije Baas, a posebno Sadam Husein, došli su do zaključka da moraju da preduzmu više koraka za slabljenje šiita. Jedna od njihovih odluka bila je da proteraju sve libanske šiitske studente iz iračkih vjerskih škola.

Ako je Hasan Nasralah studirao u Nadžafu svega dvije godine i tada morao da napusti zemlju, njegovo prisustvo u Nadžafu imalo je veliki uticaj na život ovog mladog Libanca: u Nadžafu je upoznao drugog klerika Abasa Musavija. Musavi se nekada smatrao jednim od učenika Musa Al Sadra u Libanu i tokom njegovog boravka u Nadžafu, našao se pod snažnim uticajem političkih ideja Ruholaha Homeinija.

On je bio osam godina stariji od Nasralaha i vrlo je brzo preuzeo ulogu strogog nastavnika i uticajnog mentora u životu Hasana Nasralaha. Po povratku u Liban, njih dvojica su se pridružila borbama u građanskom ratu. Ovaj put, međutim, Nasralah je otišao u rodni grad Abasa Musavija u Dolini Beka, gde je učio u tamošnjoj vjerskoj školi.