Svijet

ESTONIJA, KOJA IMA UKUPNO 7.000 VOJNIKA, PRIJETI RUSIJI: Spremni smo da izvedemo preventivni napad na Moskvu

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Ovo je veliki zaokret u odnosu na prethodnu doktrinu Estonije.

Izvor: AFP / AFP / Profimedia

Ukoliko Moskva pokaže znake priprema za napad na NATO savez, Estonija je spremna da izvede preventivni udar na Rusiju kako bi zaštitla NATO, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Estonije general-major Vahur Karus.

Po pređašnjoj doktrini, Estonija je trebala da sačeka i primi udar.

Odbrambena strategija Estonije je podrazumevala da će Estonija izdržati 10 dana u ratu, za to vreme bi se NATO snage dopremile na njenu obalu.

Moguće da je uslIJed straha od ovakvog stava Rusija odlučila da izmeni svoju nuklearnu doktrinu. Bilo kako bilo, Rusija je ozbiljno shvatila prIJetnju da se Ukrajini dozvoli upotreba inostranog oružja dugog dometa po teritoriji Ruske federacije.

Što se tiče Baltika, tamo su se odnosi u poslednje vrIJeme zaoštrili.

Prema nekim izvorima, septembarski napad na veliko rusko skladište u Toropecu je izveden napadom dronova koji su poletjeli iz Letonije.

U tom periodu je Letonija zajedno sa Estonijom imala vojne vJežbe blizu ruske granice. Da se Baltik priprema za eskalaciju govori i podatak da Litvanci već razmišljaju o masovnoj evakuaciji u slučaju rata sa Rusijom.

Estonske oružane snage imaju 7.000 vojnika u redovnim snagama, uključujući sve grane (kopnena vojska, vazduhoplovstvo i mornarica). Estonija nema tenkove, ali ima preko 40 borbenih vozila pješadije, švedskih CV90.

Ova baltička republika nema borbenu avijaciju, oslanja se na program NATO Air Policing-a. Estonija je nedavno otvorila NATO bazu «Rido», nekih 40 kilometara od Rusije.

U Estoniji se otvoreno govori i o mogućnosti zatvaranja Finskog zaliva, koji je jedina veza Rusije sa Kalinjingradom.