Svijet

"Kocka se sa svojim nuklearnim arsenalom i to ne prvi put": Stigao odgovor iz EU na Putinove direktne prijetnje

Autor Uroš Matejić

Putin je juče najavio promjene nuklearne doktrine, koje bi po novom, dozvolile upotrebu nuklearnog oružja protiv nenuklearnih država kada ih podržavaju nuklearne sile.

Izvor: RIA Novosti/screenshot/X/@MaimunkaNews/Printscreen

EU je danas odbacila kao "nepromišljen i neodgovoran" plan predsjednika Vladimira Putina da odobri nuklearni odgovor na masivni vazdušni napad na Rusiju, prenosi agencija Frans pres (AFP). Podsjetimo, Putin je juče najavio promjene nuklearne doktrine, koje bi po novom, dozvolile upotrebu nuklearnog oružja protiv nenuklearnih država kada ih podržavaju nuklearne sile - što je jasna referenca na Ukrajinu i njene zapadne saveznike.

"Putin se kocka sa svojim nuklearnim arsenalom, i to ne prvi put. Mi, naravno, snažno odbacujemo ove prijetnje", rekao je portparol EU za spoljnu politiku Peter Stano novinarima.

Predloženo proširenje ruskih nuklearnih pravila, koje Putin ima moć da odobri, dolazi u trenutku kada Ukrajina traži dozvolu od svojih zapadnih saveznika da koristi oružje dugog dometa za napad na ciljeve duboko u Rusiji. Kijev kaže da je neophodno gađati ruske aerodrome i vojnu infrastrukturu koju Kremlj koristi za napade na Ukrajinu. SAD i druge zapadne zemlje su oprezne u davanju takve dozvole.

Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da planirane promjene treba posmatrati kao "specifičan signal" Zapadu. Zapadne sile optužile su Putina za opasno zveckanje nuklearnim oružjem tokom sukoba u Ukrajini. Lider Kremlja je uputio nekoliko očiglednih prijetnji o spremnosti Moskve da upotrebi nuklearno oružje.

"Ovo je samo nastavak veoma neodgovornog i neprihvatljivog Putinovog ponašanja. Putinov stav je bio utoliko nepromišljeniji, jer dolazi od čelnika stalne članice Vijeća bezbjednosti UN", rekao je Stano o najnovijoj pretnji, koja je usledila nakon što su brojni svjetski lideri prisustvovali generalnoj skupštini UN u Njujorku.