Svijet

Boing iznio ponudu zaposlenima koji štrajkuju: Povećanje plate od 30 odsto, sindikat poslao jasnu poruku

Autor Ivana Vlajković

Zaposleni u Boingu naveli da ne prihvataju novu ponudu o povećanju plata.

Izvor: Profimedia

Sindikat koji predstavlja hiljade radnika Boinga koji su stupili u štrajk kaže da anketa njegovih članova pokazuje da oni "nisu zainteresovani" za najnoviju ponudu koju je iznio gigant, a koja se odnosi na plate.

"Mnogi su izrazili mišljenje da je ponuda neadekvatna", navelo je Međunarodno udruženje mašinista i radnika u vazduhoplovstvu (IAM) u objavi na društvenoj mreži X.

Komentar dolazi nakon što je Boing ove nedelje dao novu ponudu radnicima koji štrajkuju. U ponudi su predložili povećanje plate za 30 odsto tokom četiri godine. BBC je zatražio izjavu od Boinga kao odgovor na najavu IAM-a.

"Rezultati ankete od juče bili su izuzetno jasni, skoro jednako glasni kao prva ponuda: članovi nisu zainteresovani za najnoviju ponudu kompanije koja je poslata preko medija", navodi se u postu IAM-a.

Boing je u ponedeljak dao, kako je rekao, svoju "najbolju i konačnu" ponudu za plate, koja je uključivala vraćanje bonusa za rad, poboljšane beneficije za odlazak u penziju i jednokratni bonus od 6.000 dolara (4.470 funti) za potpisivanje novog ugovora o platama.

Kompanija je saopštila da ponuda zavisi od toga da li će je ratifikovati članovi sindikata do petka 27. septembra u ponoć po pacifičkom vremenu. Međutim, IAM je rekao da je Boing poslao novu ponudu direktno članovima sindikata i medijima, a da to nije rekao predstavnicima sindikata.

Takođe je rečeno da kompanij nije dala dovoljno vremena da sindikat organizuje glasanje svojih članova. Boing je negirao da nije obavijestio predstavnike IAM-a o ponudi i rekao da će sindikatu dati više vremena, kao i logističku podršku kako bi njeni njegovi članovi glasali.

Više od 30.000 radnika Boinga štrajkuje od 13. septembra nakon što su odbili ponudu za povećanje plata od 25 odsto. IAM je u početku imao za cilj niz poboljšanja paketa radnika, uključujući povećanje plata za 40 procenata. Štrajk zaposlenih može da košta Boing milijarde dolare. Kompanija je već suspendovala poslove desetinama hiljada zaposlenih.