Svijet

"Pozivam na hitan prekid vatre u Gazi i povratak kobasica": Velika sramota, nevjerovatan gaf premijera Britanije

Autor Uroš Matejić

Britanski premijer pozvao na povratak izraelskih "kobasica" koje Hamas drži od 7. oktobra.

Izvor: Profimedia

Britanski premijer Keir Starmer napravio je nevjerovatni gaf na partijskoj konferenciji u utorak kada je pozvao na povratak izraelskih "kobasica" koje Hamas drži od 7. oktobra. Britanski lider, obraćajući se vjernicima stranke u Liverpulu, pogriješio je, i brzo se ispravio, dok je žarko pozivao na smirenje na Bliskom istoku.

"Ponovo pozivam na uzdržanost i deeskalaciju na granici između Libana i Izraela. Opet, da se sve strane povuku sa ivice. Ponovo pozivam na hitan prekid vatre u Gazi, povratak kobasica (talaca) i ponovno opredjeljenje za dvodržavno rešenje, priznatu palestinsku državu uz siguran i bezbjedan Izrael", rekao je Starmer.

Do zabune dolazi neposredno prije nego što je Starmer krenuo u Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija u Njujorku, gdje je rekao da će insistirati na prekidu vatre.

Otkako je stupila na funkciju, Starmerova vlada je izazvala gnijev Izraelca Benjamina Netanjahua zaustavljanjem britanskog izvoza oružja za upotrebu u Gazi i odustajanjem od prigovora Ujedinjenog Kraljevstva Međunarodnom krivičnom sudu, koji traži nalog za hapšenje izraelskog premijera.

Kao opozicioni lider, Starmer je dao prioritet suprotstavljanju antisemitizmu u svojoj stranci, ali se suočio sa pozivima nekih sa laburističke ljevice da zauzme tvrđi stav protiv Izraela zbog njegovog ponašanja u Gazi.