Svijet

ŠOLC NE DA ZELENSKOM DA RAKETIRA RUSIJU: Njemačka ne mijenja stav bez obzira na odluku SAD

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Njemački kancelar Olaf Šolc ostaje pri ograničavanju upotrebe zapadnog oružja Ukrajini

Izvor: Profimedia

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da Berlin neće ukinuti ograničenja na upotrebu zapadnog oružja dugog dometa koje poseduje Ukrajina.

Takav stav Njemačke neće se promijeniti čak i ako ograničenja ukinu SAD. Uvjek smo fokusirani na podršku onome što je neophodno i što istinski pomaže. Sigurno je da nećemo ukinuti ograničenja i za to imamo jako dobre razloge - poručio je Šolc neposredno pre sastanka u Njujorku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

On je dodao da je "istovremeno jako važno da Evropska unija hitno pruži Ukrajini obećanu pomoć od 35 milijardi eura".

Važno je i zbog toga da naši saveznici iz SAD, Kanade, Velike Britanije i Japana nastave da slede takve primere - kazao je nemački kancelar.

Zelenski je na početku posjete Americi dao intervju za ABC njuz u kojem je rekao da smo "sve bliže kraju rata".

Bliže nego što mislimo - poručio je Zelenski.

On je ponovo pozvao Vašington i druge partnere da nastave da podržavaju Ukrajinu naglasivši da "samo snažna pozicija Ukrajine može da podstakne ruskog predsjednika (Vladimira) Putina da zaustavi rat".

Zelenski u Njujorku učestvuje na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a tu priliku će iskoristiti i za brojne sastanke sa svetskim liderima, uz razgovore i s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom, kao i njegovom potpredsjednicom Kamalom Harris, demokratskom kandidatkinjom za Belu kuću i republikanskim kandidatom Donaldom Trampom.

Još jednom pozivam sve naše saveznike da nam pomognu da dođemo do zajedničke pobjede za istinski pravedan mir - rekao je Zelenski.

On se osvrnuo i na operaciju ukrajinskih snaga u ruskoj Kurskoj oblasti.

Putin se jako boji te operacije jer su njegovi ljudi po njoj vidjeli da ne može da braniti celokupnu svoju teritoriju - zaključio je Zelenski.