Svijet

Ukrajina vojnicima ograničila upotrebu Telegrama

Autor Anđela Vukčević Izvor MINA

Vijeće za odbranu i nacionalnu bezbjednost Ukrajine saopštilo je da će zabraniti korišćenje Telegrama na poslovnim elektronskim uređajima većine vojnika i službenika.

Izvor: Ukraine Presidency/Ukrainian Pre / Zuma Press / Profimedia

Kako su naveli, zabrana i ograničenje uvode se zbog sumnje da ruske službe imaju pristup razmjeni poruka, prenosi Al Džazira.

“Donesena je odluka o zabrani instaliranja i korištenja Telegrama na službenim uređajima državnih službenika, vojnog osoblja, zaposlenika sektora bezbjednosti i odbrane, kao i kompanija koje upravljaju kritičnom infrastrukturom”, kaže se u saopštenju Vijeća.

Zaposlenici koji Telegram koriste kao dio svojih dužnosti, posebno za distribuciju službenih saopštenja za medije, nijesu obuhvaćeni ovim pravilom, budući da je aplikacija glavni komunikacijski kanal između vojske i javnih tijela.

Predstavnici ukrajinskih bezbjednosnih službi tvrde da Moskva koristi Telegram za kibernetičke napade ili geolociranje korisnika.

Neimenovani visoki ukrajinski bezbjednosni službenik kazao je da vojska Telegram često koristi za raspravu o povjerljivim radnim pitanjima.

Kako je dodao, to je veliki izvor curenja informacija, jer Rusi vrlo lako hakuju Telegram.