Svijet

KO ĆE PRVI DO ZELENSKOG: Stiže u Ameriku, Tramp kazao da će se "vjerovatno" vidjeti, Kamala odmah najavila sastanak

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

I republikanski kandidat Donald Tramp i demokratska kandidatkinja Kamala Haris najavili sastanak s ukrajinskimk predsjednikom Volodimirom Zelenskim tokom njegove posjete SAD.

Izvor: AP

Kamala Haris, američka potpredsjednica i kandidatkinja Demokratske partije na predsjedničkim izborima u novembru, trebalo bi naredne nedelje da se sastane u Vašingtonu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

To je objavio CNN, pozivajući se na tri izvora upoznata sa planiranjem sastanka.

Navodi se da susret Haris i Zelenskog stiže u trenutku porasta zabrinutosti u vezi s uticajem rezultata izbora u SAD na rat Rusije i Ukrajine i američku politiku prema Kijevu koji traži dodatna sredstav od saveznika.

Džon Kirbi, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, kazao je juče da bi sastanak Haris sa Zelenskim mogao da bude prilika za nju da se predstavi predsjedniku Ukrajine.

Znam da se ona u par navrata srela licem u lice sa predsjednikom Zelenskim i znam da je pričala telefonom sa njim. Ne sumnjam da će imati još jedan razgovor ukoliko se ukaže prilika, ali za to morate da pitate njeno osoblje - rekao je Kirbi novinarima.

CNN navodi da je prethodno Donald Tramp, bivši američki predsjednik i republikanski kandidat za Bijelu kuću, izjavio da će se "vjerovatno" sastati sa Zelenskim naredne nedelje dok ovaj bude u posjeti SAD.

Podsjeća se da je Tramp u julu razgovarao s ukrajinskim predsjednikom, ali da se nisu sreli uživo otkad je Trampu 2021. istekla predsjednička funkcija.