Svijet

VATRENA STIHIJA SE OTRGLA KONTROLI, PORTUGAL PROGLASIO PRIRODNU KATASTROFU: Bukti više od 100 šumskih požara

Izvor Kurir

U Portugalu proglašeno stanje prirodne katastrofe zbog 100 šumskih požara u kojima je stradalo sedmoro ljudi

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Portugalska vlada proglasila je stanje prirodne katastrofe za oblasti najteže pogođene požarima.

Na sjeveru te zemlje sedmoro ljudi je dosad poginulo u više od 100 šumskih požara, u najgoroj vatrenoj stihiji u poslednjih nekoliko godina, koja se otrtgla kontroli tokom vikenda.

Tri vatrogasca su umrla u svom vozilu u utorak, a jedan je podlegao, kako su to vlasti nazvale, "iznenadnoj bolesti" dok je bio na dužnosti tokom vikenda. Poginula su i tri građanina, saopštila je civilna zaštita.

Među najteže pogođenim oblastima je okrug Aveiro, južno od sjevernog grada Porta, ali je nekoliko velikih požara bijesnilo i u drugim šumskim krajevima. Vlasti tek treba da objave podatke o materijalnoj šteti ili broju evakuisanih.

Portugalski premijer Luiš Montenegro pozvao je policijske istražitelje da udvostruče napore da pronađu one koji su podmetnuli požare i obećao pomoć onima koji su izgubili svoje domove, ili su evakuisani.

Požari u Portugalu poklopili su se ove nedelje sa poplavama u centralnoj Evropi. Evropska unija saopštila je danas da su ekstremne vremenske prilike dokaz "klimatskog sloma".

Druge članice Evropske unije, Španija, Francuska, Italija i Grčka angažovale su po dva aviona za gašenje kao pomoć portugalskim vatrogascima.

Španska vojska šalje i 240 vojnika i vozila iz svojih bataljona za hitne slučajeve specijalizovanih za suzbijanje požara svom susedu.

Stručnjaci povezuju požare sa klimatskim promjenama i napuštanjem tradicionalnih poljoprivrednih i šumarskih profesija koje su pomogle da se ruralna područja oslobode od šikare koja je sada gorivo za požare.