Svijet

Preminuo legendarni Toto Skilaći: Italija se oprašta od golgetera

Autor Dušan Ninković

Čuveni fudbaler dominirao je na Mundijalu 1990. godine.

Izvor: INTERFOTO / Alamy / Alamy / Profimedia

Italijanski fudbal zavijen je u crno - preminuo je jedan od najboljih napadača svih vremena tamošnje fudbalske reprezentacije. Nakon kratke i izuzetno teške bolesti u 60. godini napustio nas je Toto Skilaći, ubojiti golgeter Italije, Juventusa i Intera.

Salvatore "Toto" Skilaći nedavno je primljen u bolnicu sa teškim oblikom upale pluća, a najuticajniji italijanski mediji prenose da nije uspio da se oporavi. Nažalost, on je preminuo u srijedu ujutru, mjesec i po dana pred svoj 60. rođendan.

Skilaći je punih sedam godina igrao za Mesinu, zatim bio član Juventusa i Intera, a kraj karijere dočekao je kao internacionalac u Japanu. Bio je šampion Japana sa ekipom Džubilo Ivata, osvajao je Kup UEFA i sa juventusom i sa Interom, ima još i Kup Italije u crno-bijelom dresu, dok je sa Mesinom bio najbolji u trećem i drugom rangu italijanskog fudbala. Ipak, Skilaćijevi najbolji dani bili su u dresu reprezentacije.

Izvor: Torino/Archivio storico / LaPresse / Profimedia

Na Svjetskom prvenstvu 1990. godine stigao je do treće mjesta, a te godine prigrabio je i najznačajnije individualne trofeje. Osvojio je Zlatnu kopačku i Zlatnu loptu na Mundijalu, izabran je u idealni tim šampionata, a završio je i drugoplasirani u izboru za Zlatnu loptu te godine, odmah iza Lotara Mateusa. Svjetsko prvenstvo u Italiji obilježio je golovima protiv Austrije i Čehoslovačke u grupnoj fazi, odnosno Urugvaja, Irske i Argentine u nastavku turnira. Italijani su izgubili od Argentinaca nakon lošijeg izvođenja penala, a Skilaći je zatim i u meču za treće mjesto pogodio - protiv Engleza.

U dresu reprezentacije Italije odigrao je tek 16 mečeva, ali je postigao sedam golova, od čega čak šest na velikom takmičenju koje je bez ikakve dileme obilježilo njegovu karijeru.