Svijet

Šta znamo o stravičnim eksplozijama pejdžera: Mosad ih aktivirao kodiranim porukama - "To su ubacili unutra"

Autor Uroš Matejić

U ovoj akciji Izraela ubijeno je devet ljudi, a ranjeno gotovo 3.000 ljudi.

Izvor: Balkis Press/ABACA / Shutterstoc

Izraelska obavještajna agencija Mosad postavila je malu količinu eksploziva u 5.000 pejdžera tajvanske proizvodnje, koje je naručila libanska grupa Hezbolah nekoliko mjeseci prije detonacija koje su se dogodile u utorak, rekli su bezbjednosni izvori Rojtersu. U izraelskoj operaciji, u kojoj je detonirano hiljade pejdžera širom Libana, ubijeno je devet ljudi, a ranjeno gotovo 3.000, uključujući borce Hezbolaha i iranskog ambasadora u Bejrutu. 

Čini se da je zavjera trajala mjesecima, reklo je Rojtersu nekoliko izvora. Visoki libanski bezbjednosni izvor rekao je da je grupa naručila 5.000 pejdžera koje proizvodi tajvanska kompanija Gold Apolo. Nekoliko izvora je reklo da su u zemlju dopremljeni ranije ove godine. Jedan izvor je identifikovao fotografiju modela pejdžera, AP924, koji kao i drugi pejdžeri bežično prima i prikazuje tekstualne poruke, ali ne može da upućuje telefonske pozive. 

Borci Hezbolaha su koristili pejdžere kao niskotehnološko sredstvo komunikacije u pokušaju da izbjegnu izraelsko praćenje lokacija mobilnih telefona, rekla su za Rojters dva izvora upoznata sa operacijama grupe. Proiranski Hezbolah obećao je da će se osvetiti Izraelu, čija vojska je odbila da komentariše eksplozije. 

Visoki libanski izvor je rekao da je izraelska špijunska služba modifikovala uređaje. "Mosad je ubacio ploču unutar uređaja sa eksplozivnim materijalom koji prima kod. Vrlo ga je teško otkriti na bilo koji način. Čak i sa bilo kojim uređajem ili skenerom", rekao je izvor.

Kodirana poruka

Izvor je rekao da je 3.000 pejdžera eksplodiralo kada im je poslata šifrovana poruka, istovremeno aktivirajući eksploziv. Drugi bezbjednosni izvor rekao je Rojtersu da je u novim pejdžerima bilo sakriveno do tri grama eksploziva. Osnivač tajvanske kompanije Gold Apolo, Hsu Čing-Kuang, rekao je da pejdžeri korišćeni u detonacijama u utorak u Libanu nisu napravljeni od strane te kompanije, nego ih je napravila kompanija u Evropi koja je imala pravo da koristi robnu marku tajvanske kompanije.

"Proizvod nije bio naš. Na njemu je samo bio naš logo. Mi smo odgovorna kompanija. Ovo je veoma sramotno", rekao je Hsu, koji nije imenovao kompaniju za koju je rekao da je proizvela pejdžere, dodajući da je Gold Apolo takođe žrtva incidenta.

Fotografije uništenih pejdžera, koje je analizirao Rojters, pokazale su format i naljepnice na poleđini koji su bili u skladu sa pejdžerima koje je napravio Gold Apolo u Tajpeju. U februaru, Hezbolah je izradio ratni plan koji ima za cilj da otkloni nedostatke u obavještajnoj infrastrukturi grupe. Oko 170 boraca već je ubijeno u ciljanim izraelskim napadima na Liban, uključujući višeg komandanta i visokog zvaničnika Hamasa u Bejrutu.

"Jako smo pogođeni"

U govoru, koji je prenosila televizija 13. februara, generalni sekretar grupe, Hasan Nasralah, oštro je upozorio pristalice da su njihovi telefoni opasniji od izraelskih špijuna, rekavši da treba da ih razbiju, zakopaju ili zaključaju u gvozdenu kutiju. Umjesto toga, grupa je odlučila da distribuira pejdžere članovima Hezbolaha u različitim ograncima grupe - od boraca do medicinara koji rade u njegovim službama za pomoć.

Eksplozije su osakatile mnoge pripadnike Hezbolaha, prema snimcima iz bolnica. Povrijeđeni su imali različite stepene povreda lica, nedostatak prstiju i otvorene rane na bokovima, gdje su vjerovatno nosili pejdžere.

"Zaista smo teško pogođeni", rekao je visoki libanski bezbjednosni izvor, koji ima direktna saznanja o istrazi grupe o eksplozijama.

Eksplozije pejdžera dolaze u jeku rastućih tenzija između Izraela i Hezbolaha, koji su bili angažovani u prekograničnom ratu od izbijanja sukoba u Gazi prošlog oktobra. Dok je rat u Gazi glavni fokus Izraela od napada naoružanih napadača predvođenih Hamasom 7. oktobra, neizvjesna situacija duž sjeverne granice Izraela sa Libanom podstakla je strah od regionalnog sukoba koji bi mogao da uključi Sjedinjene Države i Iran.

Hezbolah najavio osvetu

Militantna grupa Hezbolah obećala je da će uzvratiti Izraelu nakon što ga je optužila da je u utorak detonirao pejdžere širom Libana, ubivši devet ljudi i ranivši skoro 3.000, uključujući borce Hezbolaha i iranskog ambasadora u Bejrutu. Libanski ministar informisanja Ziad Makari osudio je popodnevnu detonaciju pejdžera - ručnih uređaja koje Hezbolah i drugi u Libanu koriste za slanje poruka - kao "izraelsku agresiju". Hezbolah je rekao da će Izrael dobiti "pravednu kaznu" za eksplozije.