Svijet

Promjena na vrhu, evropska sila postala najveći kupac zlata na svijetu! Kupili 45 tona - "To je pravo bogatstvo"

Autor Uroš Matejić

Turska je postala najveći kupac zlata na svijetu.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Cijene zlata su rekordno visoke, a razlog za to je vjerovatna odluka monetarnih vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama da smanje kamatne stope. Očekuje se da će se to dogoditi već u srijedu, 18. septembra. Berzanski trgovci pretpostavljaju da će zlato biti još privlačnije

Ovaj plemeniti metal ponovo postaje sve interesantniji u odnosu na državne obveznice. Velika je potražnja za zlatom i među centralnim bankama. Turska je postala najveći kupac zlata na svijetu. Podaci Svjetskog savjeta za zlato pokazuju da je ova zemlja u prvoj polovini ove godine kupila skoro 45 tona zlata, što predstavlja posebno strateško bogatstvo.

Eksperti su istakli da Turska traži sigurnost zbog slabe nacionalne valute i visoke inflacije. Pored toga, zemlje poput Turske, Kine i Indije nastoje da budu nezavisnije od američkog dolara kroz zlatne rezerve.

Cijena jedne tri unce (31,1 gram) zlata porasla je početkom nedelje na Londonskoj berzi na 2.589 dolara, što je najviša cijena ikada. Zlato je za sedam dana poskupilo za značajnih četiri odsto. S obzirom da se na globalnom tržištu uglavnom trguje u američkim dolarima, slabost američke valute čini ovaj plemeniti metal jeftinijim u mnogim zemljama, što pogoduje njegovoj potražnji i cijeni.