Svijet

Putin odredio rok za Ukrajinu: Evo do kada želi da okonča rat jer ga čeka pakao

Autor Aleksandar Blagić

Šef ukrajinske vojno-obavještajne službe otkrio je do kada Rusija planira da okonča rat sa Ukrajinom.

Izvor: Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Šef ukrajinsko vojno-obavještajne službe Kirilo Budanov naveo je da ruska vojska planira da okonča rat u Ukrajini do 2026. godine, piše "Njuzvik". Prema njegovim riječima, "2025. godina biće ključna".

"2025. je njihova presudna godina, a prelazak iz 2025. na 2026. je od velike važnosti za njih. Žele da završe rat do tada, jer prema njihovim procjenama, ako ne izađu kao pobednici, izgubiće svaku nadu da će Rusija ostati supersila u narednih 30 godina. Do tada će se suočiti sa izborom: ili da objave novu mobilizaciju ili da smanje intenzitet sukoba, što bi moglo biti kritično za njih", rekao je Budanov.

On je spomenuo i Sjevernu Koreju kao ključnog saveznika Ruske Federacije. Budanov je naveo da su, pored Sjeverne Koreje, glavni partneri Rusije - Iran i Narodna Republika Kina.

"Sjeverna Koreja i njena potpora ratnim naporima Rusije u Ukrajini najgori su problem sa kojim se suočava Ukrajina. Municija i naoružanje koje Rusiji isporučuje Sjeverna Koreja loša je za nas i trenutno ne možemo ništa povodom toga da učinimo. Ukrajina vidi da sjevernokorejsko naoružanje ulazi u zemlju, a par dana dana kasnije, Kijev osjeti tu snagu. Pjongjang je daleko ispred drugih nacija, poput Irana ili Kine, kada se radi o prijetnjama Ukrajini", ispričao je Budanov.