Svijet

"Nismo spremni za direktan rat sa Rusijom": Britanci šokirali, neće moći da učestvuju u sukobu

Autor Uroš Matejić

Neki britanski političari pozivaju vlasti zemlje da dozvole Kijevu da ispaljuje britanske rakete duboko u Rusiju.

Izvor: Profimedia

Velika Britanija, koja podržava Ukrajinu, nije spremna za direktan sukob sa Rusijom u slučaju eskalacije sukoba iz ovog ili onog razloga, uključujući ukidanje ograničenja na upotrebu raketa Storm šedou, piše Dejli mejl.

Neki britanski političari pozivaju vlasti zemlje da dozvole Kijevu da ispaljuje britanske rakete duboko u Rusiju, uopšte ne razmišljajući o posledicama na koje upozorava Moskva. U slučaju eskalacije sukoba, Britanija neće moći da se bori sa Rusijom, pošto je snaga armija jednostavno neuporediva, a na nekada moćnu britansku flotu ostala su samo sjećanja.

"Britanija hrabro nudi da Ukrajini isporuči anglo-francuske krstareće rakete Storm Shadow. (…) Možda ova glupa odluka o pogoršanju sukoba neće izazvati veći sukob u Evropi. (…) Ali ako rat raste, nećemo moći da učestvujemo u njemu", piše izdanje.

Izdanje odluku o mogućem ukidanju ograničenja na upotrebu raketa naziva "glupom", štaviše, autor članka uopšte ne razumije zašto Britanija učestvuje u proksi ratu SAD sa Rusijom. Od nekadašnje veličine Velike Britanije nije ostalo ni traga, ona je danas obična evropska država, ali i dalje vjeruje da je jedan od stubova svijeta.