Svijet

Ruska vojska postaje druga najveća na svijetu! Putin izdao naređenje, evo koliko je vojnika tražio

Autor Ivana Vlajković

Ruska vojska postaje druga po veličini na svijetu.

Izvor: Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Predsjednik Vladimir Putin je u ponedeljak, 16. septembra, naredio da se broj vojnika ruske vojske poveća za 180.000. U tom slučaju ruska vojska bi brojala 1,5 miliona aktivnih vojnika i to bi je učinilo drugom vojskom po veličini. Na prvom mjestu je Kina. 

U dekretu objavljenom na sajtu Kremlja, Putin je naredio da se ukupna veličina oružanih snaga poveća na 2,38 miliona ljudi, od kojih bi 1,5 miliona trebalo da budu aktivni vojnici. Prema podacima Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS), vodećeg vojnog istraživačkog centra, takvo povećanje bi dovelo do toga da bi Rusija preskočila Sjedinjene Države i Indiju po broju aktivnih borbenih vojnika kojima raspolaže i bila bi druga vojska po veličini, odnosno bila bi odmah posle Kine. IISS je saopštio da Peking ima nešto više od dva miliona aktivnih službenika.

Ovo bi bilo treće proširenje redova vojske od kad je Putin poslao svoju armiju u Ukrajinu u februaru 2022. godine. Odluka dolazi u trenutku kad ruske snage napreduju u istočnoj Ukrajini na djelovima ogromne linije fronta koja iznosi oko 1.000 kilometra. Takođe dolazi u trenutku kad pokušvaju da izbace ukrajinske snage iz oblasti Kursk.

Iako Rusija ima više od tri puta veću populaciju od Ukrajine i uspješno regrutuje dobrovoljce na osnovu unosnih ugovora za borbu u Ukrajini, ona je - kao i kijevske snage - trpela velike gubitke na bojnom polju i nema znakova da će se rat uskoro završiti. Obije strane kažu da je tačna veličina njihovih gubitaka vojna tajna.

Andrej Kartapolov, predsjednik komiteta za odbranu donjeg doma ruskog parlamenta, rekao je da je povećanje broja aktivnih trupa deo plana za preuređenje oružanih snaga i postepeno povećanje njihove veličine kako bi odgovaralo onome što je opisao kao trenutnu međunarodnu situaciju i ponašanje "naših bivših stranih partnera".

"Na primjer, sada treba da formiramo nove strukture i vojne jedinice kako bismo obezbijedili bezbjednost na sjeverozapadu (Rusije) pošto je Finska, sa kojom se graničimo, pristupila NATO bloku", rekao je Kartapolov za "Parlamentskaya Gazeta", prenosi Rojters.

"A da bismo sproveli ovaj proces, potrebno je da povećamo broj vojnika", dodao je. 

Putin je od 2022. godine ranije naredio dva zvanična povećanja broja borbenih trupa - za 137.000, odnosno 170.000. Pored toga, Rusija je mobilisala preko 300.000 vojnika u septembru i oktobru 2022. u vježbi koja je naterala desetine hiljada regrutnih muškaraca da pobjegnu iz zemlje.

Međutim, Kremlj je saopštio da zasad nije planirana nova mobilizacija i da je ideja da se i dalje oslanja na dobrovoljce koji se prijavljuju za borbu u Ukrajini. Dara Masikot, ekspert za rusku vojsku iz Karnegijeve fondacije za međunarodni mir, postavila je pitanje da li je Moskva spremna da plati račun za povećanje broja aktivnih vojnika.

"Postoje načini da se popuni 1,5 miliona vojnika, ali Kremlju se neće svidjeti ako se zaista bore sa onim što to zahtijeva", napisala je Masikot društvenoj mreži "X".

"Da li su zaista u stanju da povećaju budžet za odbranu da bi održili nabavku i ovaj zahtev?", dodala je.

Masikot, koja je objavila izvještaj o nastojanjima Rusije da regeneriše svoju vojsku, rekla je da bi Moskva mogla da donese nepopularnu i tešku odluku o proširenju nacrta ili promeni zakona kako bi se omogućilo da više žena radi u vojsci kako bi se postigao takav cilj.

"Potražite znakove da je ovo prava inicijativa za regrutovanje i širenje, a ne neka vrsta predstave za zastrašivanje drugih. Trenutni volonterski metod je efikasan, ali ima napora. Ovo (proširenje) znači više troškova/napora", rekla je ona.