Svijet

UKRAJINCI NAPALI RUSKU BAZU U SIRIJI, ODJEKNULA EKSPLOZIJA! Ekskluzivni snimak operacije u blizini Alepa

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Ukrajinski vojni obavještajac snimio napad HUR na rusku bazu u blizini Alepa u Siriji.

Izvor: screenshot YT/kyiv_post

Specijalne snage iz grupe Himik Glavnog obaviještajnog direktorata Ministarstva odbrane Ukrajine izveli su napad na rusku vojnu bazu u Siriji.

Kijev post prenosi, pozivajući se na vojne obavještajne izvore, da je napad izveden u nedelju ujutru.

Ukrajinski sajt je dobio ekskluzivni snimak operacija koja se odigrala na jugoistočnom obodu grada Alepa.

Navodi se da su specijalne snage HUR napale bazu koju su ruske snage koristile za proizvodnju i testiranje jurišnih dronova, kao i za proizvodnju "kamuflažnih improvizovanih eksplozivnih naprava", čije su bojeve glave bile uskaldištene na toj lokaciji.

U klipu koji je snimio ukrajinski obavještajni oficir vidi se zastava HUR na vrhu jarka u kojem se ooperativac nalazi, nadomak garaže ruske baze na kojoj se nalazi zastava Ruske Federacija.

Ubrzo potom dolazi do eksplozije u bazi, nakon čega sledi detonacinja municije u njoj.

Vojni stručnjaci i eksperti za upotrebu eksploziva su za Kijev post analizirali ovaj snimak i procenili da je eksploziju vjerovatnije izazvao pucanj i automske puške, nego granata iz ručnog raketnog bacača.

Oni pretpostavljaju da je metak pogodio eksplozivne naprave koju su specijalci iz HUR ranije postavili unutar baze.

Ukrajinski medij navodi da nije mogao da dobije nezavisnu potvrdu lokacije niti vremena napada, a da se na snimku vidi da se on desio negde u pustinji po dnevnom svijetlu.

Krajem jula ove godine Kijev post je primio nekoliko ekskluzivnih video snimaka i fotografija nastavka specijalne operacije koju jedinice HUR vode u Siriji sa ciljem uništenja ruskih snaga u toj zemlji.

Prema izvorima ukrajinskog medija iz vojne obavještajne službe, pripadnici Himik grupe su krajem jula izveli još jedan složen udar na ruske trupe u Siriji.

U tom slučaju meta je bila ruska vojna oprema na aerodromu Kuveires istočno od Alepa.

Kijev post je prethodno početkom juna takođe objavio snimak napada ukrajinskih specijalaca na ruske kontrolne punktove, utvrđenja, patrole i kolone vojne opreme na Golanskoj visoravni u Siriji.

Kijev post je prethodno početkom juna takođe objavio snimak napada ukrajinskih specijalaca na ruske kontrolne punktove, utvrđenja, patrole i kolone vojne opreme na Golanskoj visoravni u Siriji.