Svijet

Govori se o prelasku Putinove crvene linije! Šef NATO - "U ratu ne postoji opcija bez rizika"

Autor Uroš Matejić

Govori se o prelasku Putinove crvene linije.

Izvor: Sepahnews / Zuma Press / Profimedia

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je danas razgovore o tome da li Ukrajina može da koristi zapadne rakete dugog dometa za napade duboko na ruskoj teritoriji, ali je naglasio da će odluku o tome morati da donese svaka pojedinačna država članica Sjevernoatlantske alijanse.

Na pitanje o mogućoj ruskoj odmazdi, Stoltenberg je rekao da "u ratu ne postoje opcije bez rizika. Ali i dalje vjerujem da će najveći rizik za nas, za Ujedinjeno Kraljevstvo, za NATO, biti ako predsjednik Putin pobedi u Ukrajini".

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski već mjesecima traži od saveznika da mu dopuste da koristi zapadne rakete, uključujući američke sisteme ATACMS dugog dometa i britanske projektile Storm Shadows, za napade duboko na uskoj teritoriji.

Britanski premijer Kir Starmer i američki predsjednik Džo Bajden razgovarali su o tome u petak u Vašingtonu. Odluka nije objavljena. "Pozdravljam ovaj razvoj događaja i ove odluke, ali na saveznicima je pojedinačno da donesu konačne odluke. Saveznici imaju različite politike o tome", rekao je Stoltenberg za radio stanici LBC.

Neki američki zvaničnici su veoma skeptični da bi upotreba zapadnih raketa dugog dometa značajno promijenila situaciju u ratu. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Zapad biti direktno umiješan u rat protiv Rusije ako dozvoli Ukrajini da napadne rusku teritoriju zapadnim raketama dugog dometa.