Svijet

Poslednje riječi posade "podmornice smrti" prije nego što je eksplodirala! Objavljena i fotografija olupine (Foto)

Autor Uroš Matejić

Poslednje riječi koje je podvodno plovilo razmijenilo sa svojim matičnim brodom, Polarnim princom.

Izvor: AA/ABACA / ABACA PRESS / PROFIMEDIA

Podmornica Titan je eksplodirala dok je putovala prema olupini britanskog prekookeanskog broda Titanik. Poslednje riječi koje je izgovorila posada podvodnog broda "Titan" prije nego što je eksplodirao u junu 2023. bile su - "ovdje je sve dobro", piše BBC.

Istražitelji američke obalske straže otkrili su u ponedeljak da su te riječi bile među poslednjim riječima koje je podvodno plovilo razmenilo sa svojim matičnim brodom, Polarnim princom. Titan je eksplodirao dok je putovao prema olupini britanskog prekookeanskog broda Titanik. Podvodni brod je eksplodirao u roku od dva sata nakon ronjenja. Istraga američke obalske straže počela je u ponedeljak i očekuje se da će trajati dve nedelje. Obalska straža je saopštila da želi da sazna činjenice o nesreći i da osmisli smernice za sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti.

Izvor: Titan

Analiza implozije Titana počela je prije 15 mjeseci. Kompanija OceanGate, proizvođač podvodnih plovila, kritikovana je zbog dizajna plovila, sigurnosnih protokola i usklađenosti sa propisima. Očekuje se da će čak 10 bivših radnika OceanGate-a svjedočiti pred Odborom za istragu marinaca (MBI) američke obalske straže. Suosnivač kompanije Giljermo Sonlajn i stručnjaci za podvodna istraživanja i bezbjednost takođe bi trebalo da svjedoče.

Predsjednik MBI Džejson Nojbauer rekao je da je MBI najviše američko istražno tijelo koje se bavi američkim pomorskim nesrećama i sastaje se otprilike jednom godišnje. MBI je dom najviših zvaničnika američke obalske straže i Nacionalnog odbora za bezbjednost saobraćaja (NTSB). MBI može preporučiti kazne Ministarstvu pravde SAD za pojedince, kompanije ili institucije koje smatra odgovornim za određenu nesreću. MBI ima pravo da predloži da se odgovorni krivično gone.

Istražitelji obalske straže u ponedeljak su predstavili animiranu rekreaciju Titanovog putovanja koja je uključivala poruke koje je podmornica razmijenila sa svojim matičnim brodom Polar Prince.

Posada Polar Prince koja podržava Titan zamolila je posadu podmornice da im kaže na kojoj se dubini nalazi, koliko je teška i da li može da vidi Polar Prince na svom ekranu. Titanovi odgovori princu su postepeno postajali sve nedosledniji. Zvaničnici su u ponedeljak izjavili da trup broda nije prošao test treće strane i da je sedam mjeseci bio izložen vremenskim i drugim nedaćama. OceanGate je suspendovao sve istraživačke i komercijalne aktivnosti nakon incidenta. Kompanija trenutno nema zaposlenih, a Asošijeted pres kaže da sarađuje sa istražiteljima. BBC piše da će istraga MBI-ja biti iscrpna.