Svijet

"Oružje te zemlje najveći je problem za nas": Šef ukrajinskih obavještajaca otkrio glavnog saveznika Putina

Autor Aleksandar Blagić

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov otkrio je koji je trenutno najveći problem ukrajinske vojske u ratu sa Rusijom.

Izvor: Profimedia

Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, otkrio je šta trenutno predstavlja najveći problem ukrajinskoj vojsci, piše "Njuzvik". Dok zapadni saveznici razmatraju slanje "Storm Shadow" raketa kojim bi Ukrajina mogla da gađa ciljeve unutar Rusije, Sjeverna Koreja naoružava Rusku Federaciju.

"Sjeverna Koreja i njena potpora ratnim naporima Rusije u Ukrajini najgori su problem sa kojim se suočava Ukrajina", rekao je Budanov.

Prema njegovim riječima, Rusija je pronašla saveznike u Iranu i Sjevernoj Koreji. Moskva koristi iranske dronove "Šahed", dok su Sjedinjene Američke Države potvrdile da je Moskva nedavno dobila nove balističke projektile od zemalja sa Bliskog istoka.

"Municija i naoružanje koje Rusiji isporučuje Sjeverna Koreja loša je za nas i trenutno ne možemo ništa povodom toga da učinimo. Ukrajina vidi da sjevernokorejsko naoružanje ulazi u zemlju, a par dana dana kasnije, Kijev osjeti tu snagu. Pjongjang je daleko ispred drugih nacija, poput Irana ili Kine, kada se radi o prijetnjama Ukrajini", dodao je Budanov.