Svijet

Dunav prijeti da se izlije, od vrha ga dijeli manje od 50 cm! Drama u Bratislavi, vodostaj je već viši od očekivanog

Autor Jana Desovski

Dunav prijeti da se izlije u Bratislavi.

Izvor: TOMAS BENEDIKOVIC / AFP / Profim

Nekoliko rijeka u centralnoj Evropi izbilo je iz korita, što je izazvalo poplave u kojima je poginulo najmanje 15 ljudi od Poljske do Rumunije, a mnogi gradovi su prekriveni ili poplavljeni nakon dana jake kiše.

Danas i sjutra vodostaj Dunava trebalo bi da kulminira u Bratislavi. Vodostaj Dunava je veći od očekivanog, prenosi iMeteo.sk. Dostigao je nivo od 904 centimetra, od vrha ga dijeli manje od 50 centimetara. 

Povećan je broj poginulih u poplavama u centralnoj Evropi. U Rumuniji je poginulo šest osoba. Petoro je preminulo u Poljskoj. U Austriji su poginule ukupno tri osobe: jedan vatrogasac je preminuo tokom vikenda, a dvije osobe pronađene su udavljene u svojim domovima, prenosi Rojters. Jedna osoba je preminula u Češkoj.

Granične oblasti između Češke i Poljske teško su pogođene tokom vikenda. Neki mostovi su se srušili i kuće su uništene, dok su sela i gradovi u istočnoj Rumuniji potopljeni.

Austrijska vlada je cijelu pokrajinu Donju Austriju pogođenu poplavama, oko glavnog grada Beča i na granici sa Češkom, proglasila za područje katastrofe.