Svijet

Poljska proglašava prirodnu katastrofu: Voda prodire u bolnicu, pacijente spasavali čamcima

Autor Miloš Škrbić

Očekuje se da će poplavni talas stići do Vroclava u utorak. Situacija je kritična i u Nisi u regionu Opolja, gdje voda u pojedinim naseljima preplavljuje ulice.

Izvor: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

Poljska se i danas bori sa poplavama izazvanim obilnim kišama koje je donio ciklon Boris, a zbog kritične situacije vlada planira da tokom dana proglasi stanje prirodne katastrofe, javlja poljska agencija PAP, prenosi Politika vijest Tanjuga.

U Nisi je evakuisana bolnica, dok je Vroclav pod upozorenjem na poplave, a velika šteta je pričinjena u Klocku, Ladek-Zdruju i okolini. Vlada će danas zbog poplava održati vanrednu sjednicu, a planirano uvođenje stanja prirodne katastrofe omogućiće da teret upravljanja krizom bude prenijet sa lokalnih samouprava na vladu, navodi poljska agencija.

Gradonačelnik Vroclava Jacek Sutrik objavio je noća upozorenje na poplave za Vroclav i naveo da bi kroz grad mogla proteći maksimalna očekivana količina vode, odnosno oko 3.000. kubnih metara u sekundi.

Očekuje se da će poplavni talas stići do Vroclava u utorak. Situacija je kritična i u Nisi u regionu Opolja, gde voda u pojedinim naseljima preplavljuje ulice.

Dramatične scene zabilježene su u Nisi u okružnoj bolnici, gdje je voda ušla u bolničko odeljenje Hitne pomoći, odakle su pacijenti evakuisani pontonima i čamcima, navodi PAP. Nacionalni zdravstveni fond saopštio je da su evakuisana 33 pacijenta, među kojima su deca, trudnice i pacijenti sa internih i hirurških odeljenja.

Stanovnici Ladek-Zdroja, koji se sećaju poplave 1997. godine, tvrde da je sada situacija mnogo gora. U Ladeku je voda oštetila skoro sve mostove, uključujući i most iz 16. vijeka.

Grad je prekriven blatom, muljem i šljunkom. Poljski geolog Kšištof Galoš upozorio je u nedelju da se povećava rizik od klizišta u oblastima pogođenim poplavama.

Ministarstvo prosvjete saopštilo je da će od danas biti obustavljena nastava u 350 obrazovnih ustanova u četiri regiona na područjima ugroženim poplavama, pre svega u oblastima Donja Šleska i Opolje.

Ciklon Boris donio je obilne kiše centralnoj i istočnoj Evropi, a u poplavama je, prema jučerašnjim podacima, poginulo najmanje sedam ljudi.