Svijet

EVROPA BROJI MRTVE OD POPLAVA, HAOS NE STAJE: Nabujale rijeke nakon obilnih padavina oštetile hiljade domova

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Ciklon Boris je do nedelje popodne odnio najmanje osam života.

Izvor: screenshot

Službe za vanredne situacije jačaju odbranu od poplava u centralnoj i istočnoj Evropi pošto su nabujale rijeke od obilnih padavina oštetile hiljade domova.

Ciklon Boris je do nedelje popodne odnio najmanje osam života. Jedna osoba se utopila u Poljskoj, potvrdio je u nedelju premijer ove zemlje Donald Tusk, dok je u Austriji od poplava stradao vatrogasac tokom spasavanja. U Češkoj se nekoliko osoba vode kao nestali, a u Rumuniji je poginulo šest ljudi.

Austrijska pokrajina koja okružuje Beč proglašena je za područje katastrofe, a njeni čelnici govore o „ekstremnoj situaciji bez presedana".

U Poljskoj je napukla brana, a u Češkoj su zbog poplava evakuisane hiljade ljudi dok 51.000 domaćinstava u sjevernim oblastima zemlje nema struju, saopštila je češka elektroenergetska kompanija ČEZ.

U glavnom gradu Pragu podignute su brane od poplava.

„Ponovo se suočavamo sa efektima klimatskih promjena koje su sve prisutnije na evropskom kontinentu, sa dramatičnim posledicama", rekao je u subotu rumunski predsjednik Klaus Johanis.

Ekstremne padavine postaju sve učestalije u Evropi, kao i u većem dijelu svijeta, zbog klimatskih promjena.

Zagrijana atmosfera može zadržati više vlage, što može dovesti do obilnijih padavina.

Emil Dragomir, prvi čovek Slobozije Konači, sela u rumunskom regionu Galac, rekao je da je 700 kuća poplavljeno.

„Ovo je katastrofa epskih razmera", rekao je Emil Dragomir.

Ciklon Boris donio je od četvrtka jak vetar i obilne kiše delovima Poljske, Austrije, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.