Svijet

Uznemirujuće fotografije, strašne posljedice oluje u Evropi: Hiljade lastavica pomrlo zbog kiše i hladnoće (Foto)

Autor Jana Desovski

Austrijska organizacija za zaštitu životinja Tierschutz Austria kaže da hiljade lastavica umire zbog neobično jakih oluja, neprekidne kiše i hladnoće.

Izvor: BirdLife Österreich/facebook

U Austriji hiljade lastavica umire zbog hladnoće, jake kiše i nedostatka hrane, saopštila su udruženja koja pokušavaju da spasu što više iscrpljenih životinja. Zbog hladnog i kišnog vremena, leteći insekti, glavni izvor hrane za ptice, jedva da su aktivni.

Mnoge ptice su toliko oslabljene da više ne mogu da lete i ostaju na zemlji, gdje umiru od gladi ili hladnoće.

"Dobijamo šokantne fotografije i video snimke lasta koje jaka kiša sprečava da migriraju na jug", piše austrijsko udruženje BirdLife na svojoj Fejsbuk stranici. Na fotografijama se vide desetine oslabljenih lastavica i lastavica, promrzlih i mokrih, zbijenih na prozorskim daskama i trotoarima. Neki su već umrli. 

Ptice umiru na šiljcima protiv golubova

Stotine lasta prikupljeno je i spašeno u bečkom Rajhsbriku tokom noći, piše Viener Vildnis na Fejsbuku. Za mnoge ptice, međutim, šiljci za golubove postaju smrtna zamka. U Kremsu su se stotine lastavica nabile na šiljke i umrle u mukama, saopštilo je sklonište za životinje u tom gradu u Donjoj Austriji.

Tierschutz Austria apeluje na građane da iscrpljene ptice sakupe u boksove i odnesu ih u centar za spasavanje. Traže i dodatne volontere za prikupljanje iscrpljenih ptica.

Pokušavaju da provale u stanove

Udruženje upozorava i da ptice selice očajnički traže zaštitu od hladnoće i žele da pobjegnu u toplinu stanova.

"Prozorska stakla postaju smrtonosna zamka; kada uđu u stanove, rizik od povreda je visok", navodi se u saopštenju za javnost. Udruženje stoga apeluje na građane da zatvore prozore i obrate pažnju na ptice.