Svijet

Čovjeka odnijela bujica niz ulicu! Uznemirujući snimci poplava iz Češke, počela hitna evakuacija

Autor Aleksandra Virijević

Vlasti u Češkoj apeluju na ljude da se što prije evakuišu iz poplavljenih područja.

Izvor: Duštvene mreže

Zbog nezapamćenih poplava koje su pogodile Evropu vanredno stanje proglašeno je u djelovima Austrije, Poljske i Češke. Društvenim mrežama šire se jezivi snimci poplavljenih ulica u Češkoj. Na snimku koji je objavljen na platformi "X" vidi se čovjek kog bujica vode doslovno odnosi niz ulicu. 

Češke vlasti ponovno su apelovale na ljude da poslušaju pozive za evakuaciju iz svojih domova, ako to bude potrebno. U objavi na platformi "X", rečeno je da policija i vatrogasna služba znaju što rade te da, ako lokalne vlasti pozovu ljude da napuste svoje domove i presele se na suvo područje, to bi trebalo da učine odmah. Kako upozoravaju, oni koji odbiju da se evakuišu mogli bi da dođu u situaciju da budu spašavani helikopterom.

Policija je objavila video snimku osobe koja je spašena pomoću užeta u području Jesenika. Češka ministrica odbrane Jana Černochova takođe se oglasila na platformi "X", napisavši:

"Molim vas, recite onim budalama koje još uvijek ne prihvataju pomoć koju smo poslali Ukrajini da, imamo dovoljno helikoptera. Hvala", pa je podijelila i video češke vojske na kojem se vidi helikopter vazdušnih snaga kako pomaže tokom poplava.

U međuvremenu, više gradova i sela u regiji Moravske i Šleske naredilo je evakuacije. Vatrogasni general Vladimir Vlček rekao je za Češku televiziju da je dosad evakuisano ukupno 10.500 ljudi, dok je nekoliko stotina spašeno čamcima ili helikopterima.