Svijet

Zastrašujući snimci iz vazduha u Poljskoj! Stigle poruke upozorenja zbog poplave: "Stiže talas visine 1 metar"

Autor Jana Desovski

Snimci iz Poljske su zastrašujući.

Izvor: Twitter/@JakubBujnik/Screenshot

Ciklon Boris, koji je pogodio centralnu Evropu, u potpunosti je paralisao Poljsku. Brana u opštini Bistrzica Klodzka u Donjoj Šleziji je pukla, a od zvaničnika stižu loše vijesti - očekuje se još jedan talas vode, visine oko jednog metra. Nekoliko manjih gradova i sela potpuno su odsječeni od svijeta i do njih je moguće doći samo čamcima.

Snimka iz vazduha pokazuje razmjere katastrofe

Najteža situacija je u gradu Klodzko na granici Poljske sa Češkom u kom živi oko 25.000 ljudi. Kako pokazuju snimci sa društvenih mreža, u ovom gradu voda je stigla do prvog sprata kućam, a ulice izgledaju kao nabujale rijeke.

Ipak, razmjere katastrofe koja je pogodila tu zemlju najbolje pokazuju snimci iz vazduha nastali upravo u gradiću Klodzko. Sve ulice su poplavljene, a nivo vode onemogućava bilo kakvo kretanje osim čamcima.

"Postojale su oprečne informacije o vodostaju, pa smo odlučili da ostanemo kod kuće. To je bila naša greška. Situacija se pogoršala kada se srušio zid franjevačke crkve. Onda je došao talas", rekao je jedan od stanovnika Klodzka na TVN24.

Lokalni zvaničnici objavili su upozorenje za stanovnike gradića Klodzko, ali i okolne gradove da se bliži još jedan talas.

"Pažnja, pažnja. Približava se još jedan talas, visine oko jedan metar. Molimo sve da obezbjede svoju imovinu i presele se na više spratove", navodi se u upozorenju. I iz Varšave stižu slična upozorenja. Vladin centar za pomoć (RCB) najvio je za večeras i sjutra obilne padavine i moguće poplave.

Za sada, u Poljskoj je zebilježena jedna žrtva. Neimenovana osoba utopila se u jugozapadnom okrugu grada Klocka, a premijer Donald Tusk izjavio je da je to najpogođenija oblast u zemlji i da je 1.600 ljudi odatle evakuisano. Prema njegovim riječima, "situacija je veoma dramatična".