Svijet

RUSI UZALUD PUCAJU IZ SVE SNAGE NA "ZMAJA": Novi snimak sa fronta, dron sipa tečni metal

Autor Anđela Vukčevuć Izvor Kurir

Ukrajinska 118. brigada Teritorijalne odbrane objavila je snimak na kojem se vidi njihov dron koji sipa tečni metal po ruskim vojnicima skrivenim u šumi na frontu dok oni sa zemlje pucaju na bespilotnu letjelicu.

Izvor: screenshot YT/thesun, Jam Press / Jam Press /Profimedia

Dronovima punjene otopljenim termitom - mješavinom aluminijuma i oksida gvožđa, odnosno rđe, Ukrajinci su dali preteći nadimak "Drakaris" po komandi iz TV serije "Igra prijestola" kojom se zmajevima naređuje da počnu da bljuju vatru po protivnicima.

Ove bespilotne letjelice u poslednje vreme koriste i ukrajinska i ruska vojska.

Na najnovijem snimku, koji je na svom zvaničnom Jutjub kanalu objavio britanski San, Rusi pokušavaju da paljbom iz puškomitraljeza obore ukrajinskog "zmaja".

Uprkos tom što se dron sporo kreće dok po njima sipa tečni metal čija temperatura dostiže do 2.500 stepeni Celzijusa, vojnici dugo ne uspijevaju da obore bespilotnu letjelicu, a i kada je naizgled pogode ona nastavlja zastrašujući "ples" iznad njihovih glava, da bi se na kraju ipak srušila.

U istom klipu San je objavio i snimak ukrajinskog uništavanja ruskog sistema za daljinsko miniranje "Zemledelije" u blizini reke Sejm.