Svijet

"UKRAJINCIMA SPOSOBNIM ZA VOJSKU UKINUTI SOCIJALNU POMOĆ U EU": Šef poljske diplomatije to rekao usred Kijeva

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Radosłav Šikorski, ministar spoljnih poslova Poljske, danas je pozvao vlade zemalja Evropske unije da ukinu socijalnu pomoć ukrajinskim muškarcima koji žive u inostranstvu, a u starosnoj su dobi za služenje vojnog roka.

Izvor: Profimedia

Sajt poljskog nacionalnog medijskog servisa na engleskom jeziku TVP prenosi da je Šikorski to kazao na konferenciji održanoj u ukrajinskoj prestonici Kijevu.

Šef poljske diplomatije je ocijenio da bi ovakav potez smanjio finansijski pritisak koji trpe zapadnoevropske zemlje koje su ugostile milione ukrajinskih izbjeglica.

Prema podacima Evrostata, zaključno sa julom ove godine po privremenom zaštitom u zemljama EU nalazi se više od 4,1 milion Ukrajinaca, među kojima je oko 22 odsto odraslih muškaraca.

 Mi bi trebalo da prestanemo da isplaćujemo socijalnu pomoć ljudima koji su podobni za regrutaciju u Ukrajini. Za izbjegavanje regrutacije ne bi trebalo da postoje bilo kakvi finansijski podsticaji - rekao je Šikorski i dodao da u Poljskoj takve isplate ne mogu da dobiju oni koji izbegavaju služenje vojnog roka.

Navodi se da je Andrij Sibiha, novopostavljeni ministar spoljnih poslova Ukrajine, izrazio podršku predlogu Šikorskog i naglasio da bi zemlje EU trebalo da razviju programe za olakšavanje povratka muškaraca koji su u dobi za služenje vojske u Ukrajinu.

Trebalo bi stvoriti odgovarajuće uslove, ali to bi trebalo da bude u agendi - poručio je Sibiha.