Svijet

PRVA SMRT OD POPLAVA I U POLJSKOJ: Horor ciklona Boris ne staje

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

U Rumuniji je u naletu ciklona stradalo već najmanje pet osoba, a tamošnje vlasti su uspostavile kampove za raseljene i pokrenule operacije spasavanja ljudi.

Izvor: X/winfriedveil, screenshot XChristine_clang

Poljski premijer Donald Tusk saopštio je jutros da je jedna osoba stradala u regionu Klodzko na granici sa Češkom, gdje su vlasti prijavile nestanak četiri osobe u naletu ciklona Boris koji je donio velike padavine i poplave u srednjoj i istočnoj Evropi.

AFP podsjeća da je nevrijeme, praćeno i jakim udarima vjetra, od četvrtka zahvatilo Austriju, Češku, Mađarsku, Rumuniju, Slovačku i Mađarsku.

U Rumuniji je u naletu ciklona stradalo već najmanje pet osoba, a tamošnje vlasti su uspostavile kampove za raseljene i pokrenule operacije spasavanja ljudi.

 U Austriji su na jugu zemlje zabilježeni vetrovi brzine do 146 kilometara na sat, a na severu padavine do 170 litara vode po kvadratnom metru.

Lokalni mediji javljaju da su u Beču vatrogasci intervenisali oko 150 puta u poslednja 24 sata kako bi očistili odvode začepljene smećem ili ispumpali vodu koja je prodrla u podrume, a jedan od vatrogasaca je stradao prilikom ispumpavanja vode.

Kronen cajtung je objavio da se u Beču izlila rijeka Vin i voda je prodrla do prvih kuća zbog čega je rano jutros izvršena evakuacija u Pencingu u 14. okrugu (becirku).

Vlasti nisu isključile mogućnost novih evakuacija u glavnom gradu.

 Na društvenim mrežama pojavile su se tvrdnje da je došlo i do izlivanja Dunava u austrijskoj prijestonici.

 Šumoviti dio parka Šenbrun, najposjećenijeg mjesta u Austriji, zatvoren je iz bezbednosnih razloga, a danas će ostati zatvorena i groblja.

 Kancelar Karl Nehamer poručio je da "vrhunac još nije dosegnut" i dio sjeveroistoka zemlje Austrije proglasio zonom prirodne katastrofe.

 U planinama na zapadu zemlje sneg otežava saobraćaj, a hitne službe traže muškarca nestalog u lavini.