Svijet

Moguć nuklearni sporazum između Irana i Rusije: Stižu nove rakete, panika u Britaniji i SAD

Autor Ivana Vlajković

Moguć je nuklearni sporazum između Irana i Rusije.

Izvor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Britanija i SAD izrazili su zabrinutost da je Rusija mogla podijeliti nuklearne tajne sa Iranom u zamenu za iranske balističke rakete koje su korišćene za bombardovanje Ukrajine.

Tokom samita u Vašingtonu prošlog petka, Kjir Starmer i američki predsjednik Džozef Bajden su priznali da dve zemlje pojačavaju vojnu saradnju u trenutku kada Iran obogaćuje dovoljno uranijuma da ostvari dugoročni cilj izgradnje nuklearne bombe. Britanski izvori su naveli da su izražene zabrinutosti zbog trgovine tehnologijama između Irana i Rusije, u okviru produbljivanja alijanse između Teherana i Moskve.

Američki sekretar za spoljne poslove, Entoni Blinken, je tokom posjete Londonu prošlog utorka upozorio da Rusija deli tehnologiju koju Iran traži, uključujući informacije o nuklearnim i svemirskim pitanjima, i optužio dve zemlje za destabilizujuće aktivnosti koje povećavaju globalnu nesigurnost.

Britanija, Francuska i Njemačka su prošle nedelje zajednički upozorile da je iransko skladište visoko obogaćenog uranijuma značajno raslo, bez ikakvog kredibilnog civilnog objašnjenja, i da je akumulirao četiri "značajne količine" koje bi mogle biti korišćene za izradu nuklearne bombe.

Nije jasno koliko tehničkog znanja Teheran trenutno ima za izgradnju nuklearne bombe, niti koliko brzo bi mogao da to postigne. Saradnja sa iskusnim ruskim stručnjacima ili korišćenje ruskog znanja bi moglo ubrzati proces proizvodnje. Iran je 2015. godine potpisao sporazum kojim je obustavio proizvodnju nuklearnih oružja u zamenu za olakšanje sankcija od SAD i drugih zapadnih zemalja, ali je taj sporazum napustio tadašnji američki predsednik Donald Tramp 2018. godine.

Nakon toga, Iran je prekršio dogovorene limite na količinu obogaćenog uranijuma koju može da drži. Nedavne brige o tome da li je Iran blizu proizvodnje nuklearne bombe su doprinele tenzijama na Bliskom Istoku, koje su već bile visoke zbog kontinuiranih napada Izraela na Hamas i Gazu.

Iran i njegov saveznik u Libanu, Hezbolah, su podržavaoci Hamasa - i razvoj nuklearnog oružja od strane Teherana se stoga vidi kao direktna prijetnja Jerusalimu. Nakon što je Vladimir Putin započeo punu invaziju na Ukrajinu, Iran je počeo da snabdijeva Moskvu dronovima Shahed i pomogao Rusiji u izgradnji fabrike za proizvodnju više dronova za bombardovanje ciljeva širom Ukrajine.

U aprilu ove godine, Iran je izveo napad raketama i dronovima u ruskom stilu na Izrael, koji je u velikoj mjeri zaustavljen uz pomoć SAD i Britanije. Iako Rusija i Iran nisu istorijski saveznici, postali su sve bliži u svom protivljenju zapadu, deo šire "osovine nemira" koja takođe uključuje u različitim stepenima Kinu i Severnu Koreju, odražavajući povratak na eru državne konkurencije sličnu Hladnom ratu, piše Gardijan.

Blinken je prošle nedelje u Londonu rekao da je američka obaveštajna služba zaključila da je prvi kontingent iranskih balističkih raketa Fath-360, sa dometom do 120 km, isporučen Rusiji. Kjir Starmer je stigao u Vašington u četvrtak uveče kako bi održao poseban samit o spoljnoj politici sa Bajdenom u Beloj kući. Lideri i njihovi saradnici razgovarali su o ratu u Ukrajini, krizi na Bliskom Istoku, Iranu i nadolazećoj konkurenciji sa Kinom.

Starmer je sa sobom poveo Dejvida Lemija, britanskog ministra spoljnih poslova i britanskog savetnika za nacionalnu sigurnost Tima Beroua, dok je Bajden bio praćen Blinkenom i Džejkom Salivanom, američkim savetnikom za nacionalnu sigurnost. Pre sastanka, britanski izvori su naveli da su se dve strane načelno saglasile da dozvole Ukrajini da koristi dugometražne Anglo-Francuske "Storm Shadow" rakete za napade na Rusiju.

Međutim, Bajden je sugerisao da je ovo bio jedan od razloga za lični sastanak, rekavši novinarima: "O tome ćemo sada razgovarati."