Svijet

Žena preminula od hladnoće: Katastrofalno nevrijeme u Evropi odnijelo još jedan život

Autor Ivana Vlajković

U Italiji je preminula žena od hladnoće.

Izvor: YouTube/Printscreen/CagliariEmergency 118

Žena iz Kanade preminula je tokom planinarenja na Dolomitima kad je grupu turista iznenadilo nevrijeme! Turisti su doputovali u italijanski park prirode Puez-Gajsler i hteli su da otpješače do kolibe koja se nalazi na 2.475 metara visine. Međutim, iznenada je počeo da pada snijeg, a turisti iz Kanade su najverovatnije izgubili orijentaciju i skrenuli s planinarske staze.

Žena, koja je imala 57 godina, bila je u društvu jednog poznanika. Uputili su poziv za pomoć u četvrtak uveče nakon čega je počela trka s vremenom. Za spasavanje nije bilo moguće koristiti spasilački helikopter jer su bili loši vremenski uslovi.

"Neprestano smo pokušavali da poletimo helikopterom, ali nije išlo. Tokom tog vremena izgubili smo ženu", rekao je upravnik spasilačkog centra u gorskoj službi spašavanja Val Gardena.

Spasilački timovi su morali da krenu pješke sa vrećama za spavanje i šatorom. Trebalo im je dva sata da stignu do kanadskog para i time su izgubili važno vrijeme. Žena je bila živa kad su spasioci došli do nje. Više, međutim, nije mogla da se pomjera, a preminula je nakon kratkog vremena na rukama pripadnika gorske službe spašavanja, piše Avaz. 

Iz gorske službe spasavanje navode da je dvoje planinara bilo dobro opremljeno, ali vetar jačine oko 50 km/h i hladnoća bili su previše ekstremni. Muškarac je zbog lošeg vremena morao da još jednu noć provede na mestu nesreće s dvojicom gorskih spasilaca.

Jako nevrijeme, podsjetimo, odnelo je pet života u Rumuniji.