Svijet

Ljeto se nije završilo, a snijeg uveliko pada: U Austriji zatrpane kuće i vozila, bijeli pokrivač visok oko metar

Autor Ivana Vlajković

Snijeg je pao u Austriji, Sloveniji, Bosni i Švajcarskoj...

Izvor: @Alpenweerman/X

Snijeg je poranio ove godine i pada od juče na Alpima dostigavši skoro metar visine. Iako se očekivalo da ljetnje temperature potraju i u septembru i da polako dođe jesen, nagli pad temperature doneo je neočekivano vrijeme u pojedinim djelovima Evrope i obilne snežne padavine. Juče su se zabijeljele i planine u regionu. Sneg je pao u Sloveniji i Bosni i Hercegovin na Jahorini i Bjelašnici.

Kako pišu austrijski mediji ove godine se iz leta direktno uskočilo u zimu, hladan, vlažan polarni vazduh proširio se zemljom. Temperature su u mnogim mestima pale ispod 10 stepeni, a visina snega u Alpima koji neprestano pada od juče dostigla je visinu na pojedinim mestima i preko 80 centimetara.

Na društvenim mrežama pojavili su se nevjerovatni snimci sa istočnih Alpa u Obertaurnu, sneg je gotovo potpuno zatrpao kuće, i doseže do struka, automobili su potpuno zatrpani snijegom. Od juče snijeg pada na visini od 1.500 metara nadmorske visine, ali se granica snežnih padavina postupno spustila do 1.100 metara nadmorske visine.

Uveče je snijeg počeo da pada već na 900 metara te lokalno pada već na 700 metara nadmorske visine i već je pokrio alpske gradove i ne prestaje da pada. Hladni front u petak izazvao je rekordno niske temperature za ovo doba godine i u Švajcarskoj, što je dovelo do zatvaranja planinskih prevoja.

Kako je saopštio Savezni zavod za meteorologiju i klimatologiju (MeteoSviš) snežna granica je danas bila između 1.200 i 1.500 metara. Prema prognozi MeteoSviš-a do večeras se očekuje još pet do 15 cm snežnih padavina", objavio je MeteoSviš na platformi Iks.