Svijet

Rusi nadiru prema ključnom gradu u Ukrajini: "Putin će osvojiti jedan od ratnih ciljeva, situacija kritična"

Autor Ivana Vlajković

Rusi nadiru prema ključnom gradu u Ukrajini.

Izvor: Diego Herrera / Zuma Press / Profimedia

Situacija je kritična, rekao je za BBC ukrajinski oficir u blizini linije fronta južno od Pokrovska. Po svemu sudeći, ruska taktika je da opkoli grad, inače ključno transportno čvorište u regionu. Ako Pokrovsk padne, Rusima će biti širom otvorena vrata za osvajanje cijele Donjecke oblasti, a upravo je to jedan od proklamovanih ratnih ciljeva ruskog predsjednika Putina.

Oficir, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da njegovo vojno rukovodstvo želi da održi svoje pozicije po svaku cijenu, što često dovodi do gubitka trupa i resursa. Ovakav pristup je, kaže, rezultirao nizom "kotlova", odnosno značajnih teritorija okruženih ruskim snagama. Jedan od njih je južno od Pokrovskog - između gradova Nevelska, Hirnik i Krasnohorivka.

"Ne planiramo u skorije vrijeme da napredujemo ka gradu Donjecku. Zašto onda držimo položaje u blizini Nevelske kada gubimo Hirnik?" pitao se oficir, piše BBC, prenosi jutarnji.hr. 

Mnogo je bolje povući se u Hirnik, smatra on, uz minimalan gubitak resursa i zadržati te pozicije.

"Kada vaš neprijatelj ima više ljudi i resursa od vas, ova strategija je nepromišljena. Pogledajte region Donjecka, izgleda kao lignja. Da biste odbranili sve 'pipke' potreban vam je mnogo veći broj položaja i osmatračnica. Morate imati mnogo veće snage jer Rusi pokušavaju da napadnu sa svih strana", dodao je ukrajinski oficir.

Umjesto, dakle, da se povuku i smanje dužinu linije koju treba da odbrane, kaže oficir, brigade budu izbrisane boreći se duž celog perimetra "kotla" jer je glavni kriterijum uspeha za generale držanje položaja. Roman Pohorili, analitičar i suosnivač grupe "Deep State", koja prati najnovija dešavanja na ukrajinskoj liniji fronta, kaže da su se ukrajinske snage sada povukle iz sela Nevelske kako bi izbegle opkoljavanje. To znači da je opasnost od zarobljavanja manja, ali oficir na prvoj liniji kaže da je to trebalo da se uradi odavno.

Životi i resursi su potrošeni na nešto što ionako nisu mogli da zadrže, tvrdi on. Ruske trupe sada napreduju ka Kurahovu, gradu 35 km južno od Pokrovska. Ukrajinske snage u toj oblasti potvrđuju da su borbe u njihovim sektorima nedavno intenzivirane. Ovaj razvoj događaja se ogleda i u dnevnim brifinzima Generalštaba Ukrajine. Prekjuče su javili da je došlo do 32 sukoba u pravcu Pokrovska i 48 u pravcu Kurahova.

"Oni pokušavaju da ojačaju svoje bokove kako bi se približili Pokrovsku, napola ga opkolili i onda počeli da brišu grad do temelja", kaže major Serhij Čehotski iz 59. brigade. Potpukovnik Oleh Demjanenko, koji komanduje tenkovskim bataljonom 110. brigade, takođe kaže da ruske snage sada, osim što napreduju direktno ka Pokrovsku, napreduju i po bokovima.

Međutim, on tvrdi da se Rusi sada uglavnom fokusiraju na južno krilo, odnosno na pravac Kurahovo. Ruske snage napadaju ukrajinske položaje u malim grupama i često su bez pratnje oklopnih vozila, kažu vojnici. 

"Šalju dvojicu koji pokušavaju da dođu do određene tačke na terenu. Onda i drugi pokušavaju da dođu do te tačke. A kada imaju 10-15 ljudi, pokušavaju da nas napadnu", objašnjava Čehotski.

Ono što područje Kurahova čini izazovnim i za odbranu i za napredovanje je to što je to ravno područje, kaže Nazar Vojtenkov iz 33. brigade i dodaje:

"Mi stalno granatiramo polja. Rusi gube vozila i ljude", navodi ga.

Kaže da njegova brigada uspješno drži svoj položaj na prvoj liniji fronta. Kurahove je povezano sa Pokrovskim putevima, koji su deo infrastrukture za snabdijevanje snaga na liniji fronta. Ako Rusi zauzmu taj grad, onda mogu da pošalju svoje snage sjevernije i da napadnu Pokrovsk iz novog pravca, kaže analitičar Roman Pohorili.

Druga opcija koja im je otvorena je da bi mogli da napadnu ukrajinske snage u Vuhledaru s leđa, dodaje on. Riječ je o gradu na južnom dijelu fronta u Donbasu koji Rusi pokušavaju da zauzmu od početka svoje invazije krajem februara 2022. godine. Ranije napravljene strateške greške znače da postoji samo jedan način da se odbrani Pokrovsk, a to je da se Rusi spreče da zauzmu čitav region Donjecka, tvrdi oficir u intervjuu za BBC.

"To znači imati jedan Bahmut", kaže on, misleći na grad na istoku Ukrajine koji je Kijev branio skoro godinu dana pre povlačenja. Kada su Rusi zauzeli grad, bio je ruševina.