Svijet

SVIJET NA IVICI HAOSA! Ambasador: Rusija je blizu rata sa NATO! Britanija: Putin blefira!

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Dugo su niži zapadni zvaničnici i predsjednici malih zemalja puštali “probne balone” svojim izjavama da će biti donIJeta takva odluka.

Izvor: Alexander KAZAKOV / AFP / Profimedia

U jeku konsultacija u procesu donošenja konačne odluke da se Ukrajini “dozvoli” da koristi oružje dalekog dometa po teritoriji Ruske Federacije, predstavnik Rusije u UN je ponovio reči predsednika Rusije da će se u tom slučaju NATO smatrati učesnikom rata.

Dugo su niži zapadni zvaničnici i predsjednici malih zemalja puštali “probne balone” svojim izjavama da će biti donijeta takva odluka.

Kada su visoki zvaničnici Britanije i SAD-a počeli da govore o toj odluci kao o nužnoj i realnoj, oglasila se i Rusija.

“Ukoliko se skinu restrikcije za upotrebu oružja dalekog dometa po teritoriji Rusije, smatraćemo da su NATO zemlje u ratu sa Rusijom” – izjavio je Vasilij Nebenzija, ruski predstavnik u UN. “Rusija će morati da preuzme mere protiv agresora, koji misli da bi krivicu svalio na Kijev", rekao je ambasador

Na rIJeči Moskve da će se NATO smatrati učesnikom u ratu, pa i metom, šef britanske diplomatije, Dejvid Lemi, je za The Telegraf izjavio da su “u pitanju samo Putinovi blefovi“.

On smatra da će britanske rakete Storm šedou “ugroziti sve ruske kapacitete kojima Putin želi da gađa civine ciljeve u Ukrajini”.

Ruska strana je dala objašnjenje, kako bi i laicima bilo jasno. Naime, takvim raketama Ukrajina ne može samostalno da gađa! Upotreba tako sofisticiranog oružja podrazumeva raspolaganje određenim podacima i satelitima. Takav tehnološki nivo Ukrajina nije dostigla.

To znači da bi Ukrajina jedino dala teritoriju sa koje se gađa. Prosto rečeno, koordinate daje NATO satelit, Nato “pritiska dugme”. Ova činjenica jasno stavlja do znanja ko puca.

Pošto NATO smatra da “Rusija blefira”, na kraju krajeva, Krim je gađan raketama Storm šedou, vidjećemo šta će se dogoditi ako bude pređena, sada i realna, crvena linija.

Kako pojedini zapadni zvaničnici gledaju na gledište Rusije možda najbolje govori i izjava predsednika SAD, Džoa Bajedna. Na pitanje novinara u vezi navedenog ruskog stava, Džo Bajden je odgovorio “da uopšte ne razmišlja o Putinu”.

Razloge za riječi odlazećeg predsjednika SAD-a možda možemo i da razumemo u kontekstu predizborne kampanje. Što se tiče britanskog sekretara Lemija, možda nekoga i čudi njegova želja za eskalacijom. Ipak, bio je u pravu kada je podvukao još jednu činjenicu - "Amerika je preko okeana, mi nismo tako daleko od Rusije”.