Svijet

Olujne kiše izazvale poplave: U Rumuniji poginulo pet osoba (VIDEO)

Autor Dragana Božić

Najmanje pet osoba izgubilo je život na istoku Rumunije nakon što su olujne kiše izazvale poplave, saopštile su agencije za vanredne situacije.

Izvor: MANFRED FESL / AFP / Profimedia

Spasilačke službe borile su se da spasu 95 ljudi u teško pogođenim istočnim okruzima Galati i Vaslui, saopštilo je Odjeljenje za vanredne situacije ne navodeći detalje o načinu smrti preminulih, prenose mediji.

Helikopter "Blek hok" raspoređen je u Galati kako bi pomogao u misijama potrage i spasavanja.

U Rumuniji su poplave pogodile 19 sela u osam okruga, a rumunski premijer Marsel Čolaku je na putu za područje Galati gdje su pronađena tijela četiri osobe.

Televizijski snimci iz tog područja pokazuju ulice preplavljene blatnjavom vodom, muljem i krhotinama dok spasioci odvode stanovnike na sigurno.

Agencija za Ministarstvo ekologije za upravljanje vodnim resursima saopštila je da je u posljednja 24 časa palo više od 150 litara po kvadratnom metru.

Vodostaj rijeka raste i u drugim državama istočne i centralne Evrope.

Kiša se očekuje i narednih dana u većini regiona, posebno u Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, dijelovima Austrije i južnim oblastima Njemačke.

Zvaničnici u gradovima duž češko-poljske granice naredili su evakuaciju jer raste vodostaj rijeka, dok su u glavnom gradu Češke Pragu postavljene barijere za zaštitu od poplava.

U mjestu Gluholazi, istorijskom gradu na jugozapadu Poljske, vatrogasci su nagomilali stotine vreća sa pijeskom pored nabujale rijeke, a pojedini stanovnici su evakuisani iz svojih domova.