Svijet

PREKO 60.000 DOMOVA BEZ STRUJE, ČEŠKA PRED KOLAPSOM: Boris pustoši Evropu

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Kiše na teritoriji cijele Češke ne prestaju, a nivo riječnih voda brzo raste. Zbog ekstremnih kiša i vjetrova, u subotu ujutro je više od 63.000 domaćinstava ostalo bez struje, a problemi su najviše prisutni na sjeveru Češke.

Izvor: AFP/ Profimedia

U nekim opštinama već dolazi do evakuacija, a zbog popadalih stabala i preventivnih razloga, u subotu ujutro su obustavljeni vozovi na oko desetak pruga u Češkoj.

Meteorolozi predviđaju da će u subotu padavine biti još intenzivnije nego u petak, naročito u oblasti planinskog lanca Jeseniki.

Očekuje se da će nivo riječnih voda dalje rasti.


Posebno teška situacija se očekuje na rijeci Sazava. Češki hidrometeorološki institut je u subotu ujutro izdao upozorenje na poplave: treći, najviši nivo poplave je proglašen na 27 mijesta.

Kako prenosi CAS, kiše na teritoriji cijele Češke ne prestaju, a nivo riječnih voda brzo raste.

Zbog ekstremnih kiša i vjetrova, u subotu ujutru je više od 63.000 domaćinstava ostalo bez struje, a problemi su najviše prisutni na sjeveru Češke. U nekim opštinama već dolazi do evakuacija.

Neki od tri nivoa upozorenja na poplave bili su na snazi u 05:00 na 123 mijesta, dok ih je prije ponoći bilo 80. Broj mijesta sa najvišim nivoom poplave, tj. opasnosti, porastao je na 20, i to na 17 rijeka.

Meteorolozi su upozorili da voda teče po površini na mnogim mjestima gdje inače ne teče nijedna rijeka. Na nekim mjestima je od petka palo od 50 do 110 milimetara kiše, tj. od 50 do 110 litara po kvadratnom metru.

Podsjetimo, dramatične slike stižu nam i iz drugih djelova Evrope.

U Rumuniji je oluja odnijela 5 života.

Beču prijeti izlivanje Dunava, a u Poljskoj su ulice poplavljene zbog strašne oluje koja ne prestaje od juče.

Strašne poplave pogodile su i Italiju, a ciklon je sve bliži našoj zemlji.