Svijet

ŠTA TO RUSI RADE U CRNOM MORU!? Iz Kijeva upozorili na veliku opasnost: Rekordan broj brodova i podmornica

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Rusi su rasporedili u Crnom moru rekordan broj podmornica i drugih plovila sa lanserima raketa "Kalibar", saopštila je ukrajinska mornarica.

Izvor: Kurir

Prema podacima ukrajinskih mornaričkih snaga, od jutros je, u Crnom moru primjećeno 16 neprijateljskih brodova. Od toga, sedam su nosači krstarećih raketa "kalibar" sa ukupnim salvom do 48 raketa. To su skoro sve rakete-nosači ruske Crnomorske flote koje ona ima na lageru.

Istovremeno, situacija u Azovskom moru ostaje nepromijenjena - nema neprijateljskih brodova.

U Sredozemnom moru se nalazi pet ruskih brodova, od kojih su četiri nosača krstarećih raketa Kalibar sa ukupnom salvom do 24 rakete, navodi ukrajinska mornarica.

Vojska je dodala da je tokom dana izvršen prolaz kroz Kerčki moreuz: do Crnog mora – tri broda kojih su nastavili kretanje u pravcu Bosforskog moreuza, do Azovskog mora osam brodova.

Rakete Kalibr su porodica ruskih krstarećih raketa koje je razvio biro Novator, i prvi put su ušle u upotrebu 1994. godine.

Postoje verzije za lansiranje sa brodova, podmornica, kao i iz vazduha.

Neke verzije imaju drugi pogonski stepen koji pokreće nadzvučni sprint u terminalnom pristupu meti, smanjujući vrijeme na koje sistemi protivvazdušne odbrane mogu da reaguju.

Podzvučne verzije imaju veći domet od nadzvučnih varijanti. Raketa može da nosi bojevu glavu težine do 500 kilograma eksploziva ili termonuklearnu bojevu glavu.