Svijet

Brazilski Vrhovni sud uzeo Ilonu Masku 3 miliona dolara

Autor Milica Mrvaljević Izvor Radio slobodna Evropa

Sudija brazilskog Vrhovnog suda u petak je zaplijenio oko tri miliona dolara

Izvor: Profimedia

Sudija brazilskog Vrhovnog suda u petak je zaplenio oko tri miliona dolara zamrznutih sredstava društvene mreže X i satelitskog provajdera internet usluga Starlink, obe kompanije povezane s tehnološkim milijarderom Ilonom Maskom (Elon Musk), na ime novčanih kazni izrečenih platformi X.

Pošto su prebačena sredstva u iznosu od 3,3 miliona dolara koliko je X dugovao Brazilu, sudija Vrhovnog suda Aleksandre de Moraes odlučio je da ukine blokade bankovnih računa kompanija Starlink i X.

Sudija je prethodno naredio blokiranje pristupa mreži X u Brazilu, šestom po veličini tržištu te platforme, pošto X nije ispunio naredbe o blokiranju nekih naloga optuženih za širenje "lažnih vesti" i poruka mržnje za koje je sudija rekao da predstavljaju pretnju demokratiji.

Nalog Elona Muska prikazan blokiran na mobilnom ekranu na ilustraciji nakon što je brazilsko regulatorno tijelo za telekomunikacije suspendovalo X.
Mask, koji poseduje X i 40 odsto Starlinkove matične kompanije Spejseks (SpaceX), osporio je te naredbe, nazivajući ih "cenzurom".

X takođe nije imenovao lokalnog pravnog zastupnika kako to zahteva brazilski zakon i ignorisao je rok za poštovanje sudskih naloga, što je navelo Moraesa da naredi zamrzavanje Starlinkovih računa u zemlji kako bi se odatle namirile kazne koje duguje X.

Pravni analitičari su doveli u pitanje njegovu prethodnu odluku da zamrzne Starlinkov bankovni račun kako bi naplatio kazne X-a s obzirom na to da dve kompanije nisu međusobno direktno povezane.

Prema Vrhovnom sudu, Moraes nije povukao svoju odluku o blokiranju pristupa X-u u Brazilu jer je rekao da pitanje oko nedostatka pravnog zastupanja nije rešeno, dok uklanjanje sadržaja koje je naredio sudija nije ispunjeno.

Vrhovni sud Brazila naveo je u petak u saopštenju da je de Moraes presudio da prebaci više od 7,2 miliona brazilskih reala (1,3 miliona dolara) s bankovnog računa X-a i skoro 11 miliona brazilskih reala (dva miliona dolara) sa računa Starlink.

De Moraes je odluku doneo u sredu, saopštio je brazilski Vrhovni sud.