Svijet

Ruski "dronovi-zmajevi" uzvraćaju udarac! Vojnik lansirao moćno oružje u pravcu Ukrajinaca (Video)

Autor Uroš Matejić

Na video-snimku, koji je objavljen na društvenim mrežama, prvi put se vidi da ruske trupe razmještaju svoju verziju tog drona.

Izvor: Twitter/screenshot/UAWeapons

Promoskovski vojni bloger objavio snimak na kom prikazuje rusku verziju "dronova zmajeva", poput onih koje su koristile Oružane snage Ukrajine i kojim su bukvalno pržile ruske trupe na frontu.Riječž je o dronovima koji ispaljuju rastopljenu mješavinu aluminijumskog praha i oksida gvožđa, nazvanu "termit", koja dostiže temperaturu od 2.200 stepeni Celzijusa. Kada su zasuli ruske položaje "termitom", Ukrajinci su bukvalno spržili vojnike.

Na video-snimku koji je na društvenim mrežama objavio promoskovski vojni novinar Andrej Medvedev, prvi put se vidi da ruske trupe razmeštaju svoju verziju tog drona. Na snimku se vidi kako vojnik iz ruske jedinice UAV grupe "Omut Group" pričvršćuje kanister koji podseća na termičku podmuniciju iz artiljerijske granate, na dron kvadrokopter pre nego što ga je lansirao, navodno prema ukrajinskom položaju.

Video-snimak se zatim prekida između pogleda operatera na dron koji leti iznad drvoreda i pogleda drugog drona na to kako ruska verzija "dragon drona" ispušta zapaljenu supstancu, navodno iznad ukrajinske odbrambene pozicije.