Svijet

Klizište na Grenlandu stvorilo megacunami: Planeta Zemlja vibrirala devet dana

Autor Dragana Božić

Klizište na Grenlandu koje je izazvano klimatskim promjenama stvorilo je megacunami zbog kojeg je Zemlja vibrirala devet dana u septembru prošle godine, pokazuju nova istraživanja.

Izvor: Youtube/National Geographic

Džinovski talasi izazvani ovim događajem pljuskali su naprijed-nazad preko fjorda, stvarajući vibracije širom planete, kažu istraživači.

Studija, koja je uključivala naučnike Londonskog globalnog univerziteta, otkrila je da je ovo kretanje vode uzrok misteriozne, globalne vibracije na Zemlji koja je trajala devet dana i zbunila seizmologe.

Ovo je prvi put da je pljuskanje vode izazvalo mjerljive vibracije kroz Zemljinu koru, koje su putovale svijetom i trajale nekoliko dana, prenijela je agencija PA medija.

"Kada sam prvi put vidio ovaj seizmički signal, bio sam potpuno zbunjen. Iako znamo da seizmometri mogu da snime različite izvore koji se dešavaju na površini Zemlje, nikada ranije nije zabilježen tako dugotrajan, globalno putujući seizmički talas, koji sadrži samo jednu frekvenciju oscilovanja", izjavio je koautor istraživanja doktor Stiven Hiks.

On je rekao da ovo istraživanje ukazuje na "zamršene međusobne veze između klimatskih promjena u atmosferi, destabilizacije leda glečera u kriosferi, kretanja vodenih tijela u hidrosferi i čvrste Zemljine kore u litosferi".

Ovaj kolaps, koji nije vizuelno zabilježen niti je bilo očevidaca, izazvao je pljusak vode visine 200 metara i talas visine do 110 metara.

Istraživači su izračunali da se ovaj talas, koji se protegao fjordom dužine deset kilometara, smanjio na sedam metara u roku od nekoliko minuta, a u narednim danima na nekoliko centimetara.