FOTO, VIDEO

Pogledajte trenutak za istoriju! Prva svemirska šetnja "običnih" ljudi koju je pratio cio svijet

Autor Aleksandar Blagić

Pogledajte prvu šetnju civila svemirom, trenutak za istoriju!

Izvor: Youtube/TODAY

Prvi put u istoriji, četvoro civila izvelo je komercijalnu svemirsku šetnju, jer je ova privilegija do sada bila rezervisana isključivo za astronaute koje su države slale u kosmos.

Kompanija SpaceX poslala ih je u svemir misijom "Polaris Dawn", a svijet je mogao uživo da prati kako otključavaju otvor kapsule, izlaze u svemir i ulaze u istoriju!

Posada "Polaris Dawn" misije nalazi se u letjelici "Dragon", i pet dana putuje kroz Zemljinu orbitu. Već je postavila rekord u najdaljem odlasku u svemir, još od okončanja "Apolo" misija prije više od 50 godina.

Letjelica "Dragon" je za svemirsku šetnju morala da bude u režimu smanjenog pritiska, izložena vakuumu svemira. U letjelici se nalaze biznismen Džered Ajzakman iz kompanije "Shift4 Payments", njegov prijatelj i bivši pilot američke vojske Skot Kit Potit, kao i inženjerke kompanije "SpaceX", Ana Menon i Sara Gilis.

Izvor: Youtube/TODAY

Pripreme za svemirsku šetnju podrazumijevale su da se tim prilagodi "procesu pred-disanja", koji iz krvi čisti azot da ovaj gas ne bi stvorio mjehuriće u svemirskom vakuumu, što je vrlo opasno i može da izazove čak i smrtne posledice.

Ajzakman je prvi izašao na merdevine koje kompanija "SpaceX" naziva "svemirskom hodalicom". Prošetao se, a desetak minuta nakon što se vratio na svoje mjesto, izašla je i Gilisova. Ona je svoje vrijeme u svemiru provela "vrpoljeći" se u svemirskom odijelu, kako bi testirala njegovu pokretljivost. Ukupno, proveli su dvadesetak minuta u svemiru. Pogledajte!

Svemirska šetnja posade misije "Polaris Dawn"
Izvor: YouTube/Today

Kompanija "SpaceX" naročite napore ulaže u razvijanje svemirskih odijela, kako bi zamijenila restriktivne, "napumpane" bijele odjevne predmete koje su do sada koristili astronauti.

Jedna od glavnih izmena je odsustvo sistema PLSS, koji su do sada imala odijela za astronaute. U pitanju je sistem primarnog održavanja života, koji izgleda kao ranac na leđima astronauta. Omogućavao im je da se slobodnije kreću dok popravljaju ili mijenjaju djelove svemirskih stanica. Novo "SpaceX" svemirsko odijelo nema ovaj sistem, već posada održavanje života dobija kroz duga crijeva, i dalje prikačena za letjelicu.

Posada je trenutak ovjekovječila i selfijem po povratku u kapsulu, a ovo je prva fotografija poslata iz svemira na platformu "X" korišćenjem Starlink satelitske veze.

Izvor: Spacex

"Ćao Zemljo! Tako smo zahvalni na svoj podršci. Izvolite dvije fotografije naše misije, i pratite nas za dalje poruke. Poslali smo vam ovo kroz svemir, putem zraka Starlink laserske svetlosti", napisala je posada uz post na mreži "X".

Posada misije "Polaris Dawn" ostaće još par dana u svemiru i pokušaće da uradi što više stvari sa spiska od 40 stavki. Među njima su eksperimenti vezani za biološke izazove sa kojima se ljudska bića sreću dok lebde u letjelicama u svemiru.

Jedan od eksperimenata je i stavljanje posebnih kontaktnih sočiva, koja sadrže visoko osjetljive meraše pritiska. Ova sočiva će procjenjivati kako se očne jabučice posade adaptiraju na promjene pritiska u mikrogravitaciji.

Očekuje se da će se posada misije "Polaris Dawn" na Zemlju vratiti tokom vikenda, jer je planirano da misija traje pet do šest dana.