Svijet

Moskvu čeka nezapamćeno bombardovanje! Ukrajina dobija monstruozne rakete od milion dolara

Autor Aleksandar Blagić

Ukrajina bi u narednih nekoliko dana mogla da dobije "zeleno svijetlo" za rakete "Storm Shadow".

Izvor: MALCOLM PARK / Avalon / Profimedia

Ukrajina bi u narednim danima mogla da dobije zvaničnu dozvolu Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije da koristi moćne francusko-britanske rakete "Storm Šedou", piše "BBC". Ovi projektili koristili bi se za gađanje ciljeva unutar teritorije Ruske Federacije.

Prema nezvaničnim informacijama britanskog "Gardijana", Vlada Velike Britanije odobrila je korišćenje ovih raketa Ukrajini za napade na ruske ciljeve, ali ta informacija nije zvanično potvrđena. "Gardijan" se pozvao na anonimne izvore iz Vlade, dok se očekuje u narednim danima da sve bude ozvaničeno.

Izvor: MALCOLM PARK / Avalon / Profimedia

Kakva je raketa "Storm Shadow"?

Francuzi ovu raketu zovu "Skalp". Ona ima maksimalni domet od 250 kilometara, lansira se iz aviona i leti približno brzini zvuka. Ova raketa se smatra idealnim oružjem za prodor u ruske bunkere i skladišta municije.

Svaka ovakva raketa košta blizu milion američkih dolara zbog čega se one lansiraju u izuzetno kontrolisanim i unaprijed pripremljenim uslovima i okolnostima. Određena količina ovih krstarećih raketa već je poslata Ukrajini, ali uz napomenu da smiju da se lansiraju na ruske ciljeve samo unutar Ukrajine.

"Storm Šedou bio je veoma efikasno oružje za Ukrajinu, pogađajući upravo dobro zaštićene ciljeve na okupiranoj teritoriji. Nije iznenađenje što je Kijev lobirao za njihovu upotrebu unutar Rusije, naročito za gađanje aerodroma koji se koriste za napade kliznim bombama koje su nedavno ometale ukrajinske trupe na frontu", izjavio je vojni analitičar, bivši oficir britanske vojske i izvršni direktor konsultantske kuće "Sibylline" Džastin Kramp.

Međutim, on je naveo da je ruska protivvazdušna odbrana evoluirala kako bi se suprotstavila ovakvim raketama. Takođe, ističe da bi Moskva mogla da se pronađe pod velikim opterećenjem zbog količine raketa koju Ukrajina bude dobila.

"Ovo će otežati vojnu logistiku, komandu i kontrolu i vazdušnu podršku, a čak i ako se ruski avioni povuku dalje od ukrajinskih granica kako bi izbjegli raketnu prijetnju, i dalje će trpjeti povećanje vremena i troškova po naletu na liniju fronta", dodao je Kramp.