Svijet

"Rusija će biti prinuđena da donese odluke na prijetnje": Oglasio se Putin posle svega, a od ovoga svijet strahuje

Autor Uroš Matejić

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u Varšavi da će se SAD i zapadni saveznici prilagoditi tome kako se mijenja situacija na ratištu i dati Ukrajini ono što joj je u ovom trenutku potrebno.

Izvor: Profimedia/Not supplied / WillWest News

Direktno učešće zemalja Zapada u sukobu u Ukrajini mijenja njegovu suštinu i Rusija će biti prinuđena da donese odluke na osnovu tako stvorenih prijetnji, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

''To će značiti da su zemlje NATO, SAD i evropske zemlje u ratu s Rusijom. A ako bude tako, onda ćemo, imajući u vidu promjenjenu prirodu sukoba, donijeti odgovarajuće odluke na osnovu prijetnji koje budu stvorene'', rekao je Putin.

Prethodno su svjetski mediji prenijeli da se američki predsjednik Džozef Bajden nalazi pod velikim pritiskom republikanaca i demokrata da ublaži ograničenja u pogledu načina na koji Ukrajina može da koristi oružje koje su im SAD obezbijedile u ratu protiv Rusije.

O ovoj temi se i danas razgovaralo u Poljskoj

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u Varšavi da će se SAD i zapadni saveznici prilagoditi tome kako se mijenja situacija na ratištu i dati Ukrajini ono što joj je u ovom trenutku potrebno, dok je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski pozvao SAD da ukinu ograničenja za gađanje ciljeva u Rusiji.

"Bio sam juče u Kijevu da od ukrajinskih partnera čujem šta oni vjeruju da im je potrebno, sada, za sučeljavanje na ratištu. I mogu da vam kažem da ćemo raditu ono što smo radili do sada. Znači prilagodićemo se, takođe i u vezi sa oružjem koje je na raspolaganju Ukrajini tako da mogu efikasno da se brane protiv ruske agresije", kazao je Blinken na konferenciji za novinare sa Šikorskim.

Na isto pitanje medija, da li će SAD dozvoliti Ukrajini da iz oružja koje su joj dale gađaju ciljeve u dubini ruske teritorije, Šikorski je odgovorio bez uvijanja, apelom na saveznike u NATO da ukinu sva ograničenja.

"Ruske rakete koje gađaju civilne ukrajinske ciljeve lansirane su iz bombardera na teritoriji Rusije. Ti bombarderi polijeću sa aerodroma na teritoriji Rusije. Žrtva agresija ima pravo da se brani. Smatram da Ukrajina ima pravo da koristi zapadno oružje da spreči ratne zločine", kazao je Šikorski.

Poljski ministar spoljnih poslova rekao je da Zapad mora da nastavi da isporučuje Ukrajini savremene sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane, a takođe da skine zabranu sa korišćenja oružja dugog dometa za napade na ciljeve u Rusiji. Blinken je optužio Rusiju i za hibridne napade na zapadne zemlje.

"Dok se ranije na to gledalo kao na pojedinačne događaje sada je jasno da je riječ o ciljanoj strategiji Rusije. Mi tijesno sarađujemo sa saveznicima, drugim partnerima i preduzimamo mjere, ne samo preko sankcija protiv Rusije tako da budemo sigurni da će osjetiti posledice", kazao je Blinken.