Svijet

Neće se svima uzimati otisci prstiju i sken oka: Detaljno objašnjenje novog EES sistema ulaska u EU

Autor Ivana Vlajković

Detaljno objašnjenje EES sistema.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Entry-exit ili Ulaz-izlaz sistem (EES) stupiće na snagu 10. novembra, a na sajtu Evropske komisije objašnjeno je koji je cilj uspostavljanja novog sistema, kako će funkcionisati i ko će ga koristiti. 

Na sajtu Evropske komisije objavljen je grafički prikaz koji se odnosi na EES sistem. Na prvoj strani je objašnjeno zašto se mijenja način ulaska u zemlje Evropske unije. Kako se navodi, novi sistem će doprinijeti modernizaciji upravljanja spoljnim granicama uz pomoć poboljšanjea kvaliteta i efikasnosti kontrola spoljnih granica šengenskog prostora.

Cilj uvođenja novog sistema je i ojačanje unutrašnje bezbjednosti i borbe protiv terorizma i teškog kriminala, pomoć državama koje su članice EU da se lakše nose sa sve većim brojem putnika a da se ne povećava broj graničnih službenika. Takođe se navodi da sistem prepoznaje one koji duže borave u šengenskom prostoru nego što je to dozvoljeno. 

Izvor: European Commission

Grafički je takođe prikazano šta će registrovati novi EES sistem. Nacrtano je da će se uz njegovu pomoć prikupljati otisci sa četiri prsta, da će se registrovati ulazak i izlazak kao i vreme ostanka i da će zamijeniti pečatiranje pasoša. EES će se primjenjivati na državljanine zemalja koji nisu članice Evropske unije bez obzira na to da li im je potrebna viza ili nije.

Objašnjeno je i ko će imati pristup prikupljenim podacima. Navodi se da će njima pristupati članice Evropske unije i Evropol.

Izvor: European Commission

Sistem će, kako se navodi, pružati precizne informacije na brz i automatizovan način graničnim stražarima tokom graničnih kontrola, precizne informacije putnicima o maksimalnoj dužini njihovog odobrenog boravka, precizne informacije o tome ko prekoračuje dozvoljeni boravak, podršku identifikaciji terorista, kriminalaca, kao i osumnjičenih i žrtava zločina.