Svijet

PADA ODLUKA O UDARU UNUTAR RUSIJE? Amerika finalizuje plan za odobrenje napada Ukrajini pred važan samit

Izvor Kurir

"Razgovori su održavani u okviru male grupe zvaničnika unutar Bijele kuće" kazao je jedan od izvora Politika.

Izvor: Printscreen

Bijela kuća finalizuje plan kojim bi se Ukrajini olakšale određene restrikcije u vezi sa korišćenjem američkog oružja i bolju zaštitu od ruskih raketa.

To je objavio Politiko, pozivajući se na neimenovanog zapadnog zvaničnika i dvoje ljudi upoznatih s ovim razgovorima.

"Razgovori su održavani u okviru male grupe zvaničnika unutar Bijele kuće" kazao je jedan od izvora Politika.

Svi oni su insistirali na anonimnosti zato što im nije javno dozvoljeno da pričaju o ovoj temi.

BBC je objavio da je Dejvid Lami, ministar spoljnih poslova Velike Britanije, tokom jučerašnje posjete Kijevu kazao da je isporuka iranskih raketa Rusiji promijenila tok rasprave o dozvoli Ukrajini da koristi zapadne rakete dugog dometa protiv meta unutar Rusije.

Izvor: Profimedia/Not supplied / WillWest News

Lami je ukrajinskoj prijestonici boravio zajedno s Entonijem Blinkenom, državnim sekretarom SAD, nakon što su prethodno održali sastanak u Londonu.

Oni su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji je u više navrata pozivao saveznike da Kijevu smanje ograničenja na korišćenje oružja dobijenog sa Zapada.

Blinken je na konferenciji za medije u Kijevu kazao da će američki predsjednik Džo Bajden vjerovatno razgovrati o ovoj temi sa britanskim premijerom Kirom Starmerom kada ga sjutra bude ugostio u Bijeloj kući.

Politiko navodi da se još uvijek radi na detaljima plana.

Podsjeća se da su zvaničnici u Vašingtonu, Londonu i Kijevu poslednjih dana razgovarali o širenju opsega područja unutar Rusije koja Ukrajina može da gađa američkim i britanskim oružjem.

Oni su takođe pričali o tome kako da spriječe dalje prekogranične napade koje Rusija izvodi na ukrajinsku teritoriju, uključujući i dozvolu SAD da Ukrajina za udare na ruske oblasti iskoristi britanske rakete dugog dometa koje sadrže američke djelove.

Navodi se da aktuelni razgovori između Vašingtona i Kijeva predstavljaju značajnu promjenu u odnosu na one koje su dvije zemlje vodile ranije tokom ovog ljeta.

Oni ukazuju da bi Bajdenova administracija mogla da konačno bude voljna da pozitivno odgovori na zahtjeve Kijeva da se ukrajinskoj vojsci dozvoli da se snažnije brani i pokrene agresivnije poteze unutar Rusije.

Navodi se da je Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće odbio da prokomentariše saznanja Politika.

Podsjeća se da je Džejk Saliven, Bajdenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, u intervjuu koji je dao u u junu za PBS Nnjuzaur dao indicije da bi SAD mogle da pršire područja u Rusiji na kojima bi Ukrajini bilo dozvoljeno da koristi američko oružje.

"Tu se ne radi o geografiji. Radi se o zdravom razumu. Ako Ukrajina napada ili se sprema da napadne Ukrajinu sa svoje teritorije, jedina razumna stvar je da se Ukrajini dozvoli da uzvratu" kazao je tada Saliven.

Bajden je u utorak upitan da li bi njegova administracija ukinula restrikcije Ukrajini na korišćenje oružja dugog dometa.

"Mi rešavamo to trenutno" rekao je američki predsjednik novinarima.

I Politiko navodi da su se razgovori o ovoj temi pojačali nakon što su SAD potvrdile da je Iran isporučio Rusiji balističke rakete Fath-360.