Svijet

ZELENSKI: Imam plan za pobjedu! Ako nas partneri podrže, prisilićemo Rusiju da prekine rat

Izvor Kurir

Ukrajinski čelnik rekao je da će plan djelovati na jačanje Kijeva i imati "psihološki" uticaj na Moskvu, ali nije dao nikakve dodatne detalje.

Izvor: Profimedia/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da ima "plan pobjede" koji će predstaviti američkom predsjedniku Džou Bajdenu kasnije ovog mjeseca.

Kako kaže, plan će natjerati Rusiju da diplomatski okonča svoj rat. Ukrajinski čelnik rekao je da će plan djelovati na jačanje Kijeva i imati "psihološki" uticaj na Moskvu, ali nije dao nikakve dodatne detalje.

Dodao je da će plan morati biti predstavljen ukrajinskim saveznicima prije drugog međunarodnog samita o miru koji želi održati kasnije ove godine.

"Ako partneri podrže plan, Ukrajini će biti lakše prisiliti Rusiju da prekine rat", rekao je.

"Čemu služi ovaj plan? To je ozbiljno jačanje Ukrajine i, po mom mišljenju, to će imati i psihološki i politički uticaj na odluku Rusije da prekine ovaj rat", rekao je Zelenski.

Zelenski je već spomenuo pripremu tog plana na konferenciji za novinare krajem avgusta, ne ulazeći u pojedinosti. Tada je samo rekao da je ukrajinski upad u rusku Kursku oblast početkom avgusta dio tog plana, u nadi da će Ukrajina time steći snažniju poziciju za eventualne mirovne pregovore s Moskvom.

Zelenski je pozvao Veliku Britaniju i SAD da donesu "snažne odluke", misleći pritom na dopuštenje za korištenje oružja dugog dometa duboko u Rusiji.