Svijet

Bila Gejtsa brinu 2 potencijalne katastrofe: Nove sumorne prognoze, spomenuo "veliki rat" i još jednu pandemiju

Autor Uroš Matejić

"Veliki rat" i nova pandemija, to muči filantropa i milijardera Bila Gejtsa.

Izvor: youtube/screenshot/CNN

Filantrop milijarder Bil Gejts proveo je poslednjih nekoliko decenija upozoravajući širu javnost na "klimatske katastrofe" i razorne sajber napade. Bil Gejts kaže da ga najviše brinu dvije potencijalne katastrofe. "Mnogo nemira" u današnjem svijetu moglo bi da izazove "veliki rat", rekao je za CNBC Make It i dodao: "Pa čak i ako izbjegnemo veliki rat... onda, da, biće još jedne pandemije, najvjerovatnije u narednih 25 godina".

Naučnici obično posmatraju pandemije kao vjerovatne, čak i neizbežne pojave. Oni postaju sve češće zbog uticaja faktora kao što su klimatske promjena i rast stanovništva, pokazuju istraživanja. Za Gejtsa i druge globalne zagovornike zdravlja, pitanje nije da li će uskoro doći do još jedne pandemije - već da li će nacije biti spremnije nego što su bile za izbijanje Covid-19.

"Zemlja za koju je svet očekivao da će voditi i biti model nije ispunila ta očekivanja", kaže Gejts, misleći na Sjedinjene Države.

Gejts je napisao knjigu pod nazivom "Kako spriječiti sledeću pandemiju" 2022. godine, u kojoj je pozvao različite vlade, uključujući i SAD, da nisu bile adekvatno pripremljene 2020. U knjizi je iznio nekoliko preporuka za zemlje širom svijeta, uključujući jače politike karantina, ulaganje u praćenje bolesti i podsticanje istraživanja i razvoja vakcina.

Iako je postignut određeni napredak, uz povećanu potrošnju na spremnost za pandemiju u SAD i drugde, Gejts kaže da globalni odgovor još uvijek nije dovoljan. "Iako su neke od lekcija iz pandemije korona virusa naučene, to je bilo mnogo manje nego što sam očekivao, nažalost", kaže on.

Izvor: taramara78/Shutterstock.com

"Političke podjele za koje mnogi veruju da su ometale reagovanje svijeta na Covid-19 i dalje stoje na putu da se na odgovarajući način pripremimo za sledeću epidemiju. Stavimo naše misli o tome šta smo uradili dobro, šta nismo dobro uradili, još uvijek se ne dešava... Možda, u narednih pet godina, to bude bolje. Ali, za sada...", naveo je Gejts.

Sprečavanje široko rasprostranjene bolesti je u fokusu epizode ​​u predstojećim dokumentarnim serijama Netflix-a - "Šta je sledeće? Budućnost sa Bilom Gejtsom", premijerno bi trebalo da bude prikazano 18. septembra.

U prethodnoj projekciji serije koju je obezbijedio Make It, Gejts sedi sa dr Entonijem Faučijem, bivšim direktorom Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti. U tom razgovoru, Fauci je uporan da najbogatije nacije, poput SAD, imaju "moralnu odgovornost" da podjele svoje bogate resurse kako bi predvodili put u sprečavanju širenja bolesti širom svijeta. Fauci je ovog ljeta objavio memoare pod nazivom "Na poziv", u kojima je izrazio zabrinutost zbog toga kako se svijet suočava sa "krizom istine" zbog neobuzdanih dezinformacija, poput onih koje su poljuljale vjeru javnosti u inicijative za javno zdravlje.

Naučnik je postigao optimističniji ton u julskom intervjuu za "People", u kojem je rekao da vjeruje da će povjerenje javnosti u naučne činjenice na kraju biti vraćeno. "I dalje se osjećam kao oprezni optimista da postoje bolji anđeli u svima", rekao je Fauči.3