Svijet

KLJUČA PRED NOĆAŠNJU DEBATU U AMERICI: Tramp tempirana bomba, Kamala ima tajnu taktiku!

Izvor Kurir

Debata između republikanskog i demokratskog kandidata, koja bi mogla da bude ključni trenutak u kampanji za predsjedničke izbore u SAD u novembru, biće održana večeras u Nacionalnom ustavnom centru u Filadelfiji.

FOTOMONTAGE: Themenbild US Wahlen 2024. Donald TRUMP Republikaner und Kamal HARRIS Demokraten sind die Praesidentschfatskandidaten bei den US Wahlen am 5.Novemeber 2024, *** PHOTOMONTAGE Theme picture US elections 2024 Donald TRUMP Republican and Kamal HARRIS Democrat are the presidential candidates in the US elections on November 5, 2024,,Image: 891866211, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: SVEN SIMON / imago stock&people / Profimedia
Izvor: SVEN SIMON / imago stock&people / Profimedia

Donald Tramp je djelovao toliko samouvjereno da će poraziti Kamalu Haris u televizijskoj debati da je prošlog mjeseca predložio da održe tri. Uskoro ćemo saznati da li je bio u pravu.

Debata između republikanskog i demokratskog kandidata, koja bi mogla da bude ključni trenutak u kampanji za predsjedničke izbore u SAD u novembru, biće održana večeras u Nacionalnom ustavnom centru u Filadelfiji.

Tramp i Haris, dvoje kandidata koji se kako piše “Glas Amerike” nikada nisu sreli niti razgovarali telefonom, suočiće se večeras u 21 čas po lokalnom vremenu (03.00 po srednjoevropskom), u jednoj jedinoj debati u kampanji.

Harisova disciplinovana, Tramp samouvjeren

Kad se suočila sa Majkom Pensom u potpredsjedničkoj debati 7. oktobra 2020, Harisova je pokazala da umije da se izbori za svoj glas. Uporno je tražila od Pensa da prestane da je prekida, što je potencijalno korisna praksa imajući u vidu da će joj sada rival biti Tramp, piše “Ju-es-ej tudej”.

Pokazala je i disciplinu u pridržavanju svojih tema, čak i kad je izbjegavala postavljeno pitanje.

Tramp i Džo Bajden imali su debatu u junu na CNN-u, kad je aktuelni američki predsjednik toliko posrnuo da je do kraja morao da se povuče iz kampanje i podrži kandidaturu Harisove. To je možda nahranilo Trampovo samopouzdanje da će pobjeđivati u debatama. Već je uporedio Harisovu sa Bajdenom.

- Ona u stvari nije tako pametna kao on. Ne mislim inače ni da je on mnogo pametan – rekao je Tramp početkom avgusta na konferenciji u Mar-a-Lagu.

Da li će se na debati pojaviti srećan ili besan Tramp

Savjetnici Trampove kampanje su već zabrinuti kakav će se Tramp pojaviti na debati – “srećan” ili “bijesan”, piše “Gardijan”. Putanja Kamale Haris je do sada bila uzlazna, plijenila je medije, pa Trampovi savjetnici smatraju da je debata najbolja šansa da republikanski kandidat ponovo preuzme vođstvo nakon više nedelja u “autu”. Njihova nada je, kako kažu upućeni izvori, da dobiju energičnog Trampa kakav je bio tokom debate protiv Bajdena.

A njihova zabrinutost je da će dobiti bijesnog Trampa.

Ako bivši predsjednik Amerike pokaže frustracije na bini, to bi moglo da izazove njegove najgore instinkte da iznese lične uvrede, kao što se desilo u nedavnim napadima na Harisovu koji su postali sve ličniji i ekstremniji – do te mjere da je razbijesnio i neke od svojih pristalica.

“Gardijan” piše da zabrinutost zbog njegovog raspoloženja na dan debate reflektuje realnost da republikanska kampanja na debatu gleda kao na najbolju priliku za Trampa da pokuša da resetuje predsjedničku trku, nakon višenedeljne igre odbrane protiv Harisove.